Mircea Abrudean, prefectul județului Cluj a acceptat invitația Ziarului 21 de a oferi un interviu în exclusivitate pentru cititorii Ziarului.
Cu o experianță vastă în mediul privat, și o în special în partea de finanțare europeană, proiecte cu finanțare europeană, Mircea Abrudean ne-a dat câteva răspunsuri în ceea ce privește accesarea fondurilor europene.
Rep.: Făcând o paranteză, ar trebui să știe și cititorii noștri, cât de greu se obțin fondurile europene, ținând cont de faptul că sunteți și un specialist în atragerea de fonduri europene. Cât de greu se obțin?
Mircea Abrudan: Extrem de greu. Din păcate, încă în România banii europeni se obțin foarte greu, aceste proiecte nu se nasc așa, din neant, necesită foarte mult timp, foarte multă pregătire, foarte multe documente, documentații tehnice, avize, autorizații, foarte multă implicare din partea primarilor și se vede foarte clar diferența între primari care doresc să facă ceva pentru comunitatea lor, din punctul acesta de vedere și alții care așteaptă să vină banii de la Consiliile județene sau de la Guvern, și evident, resursele fiind limitate, nu se întâmplă mare lucru. Acolo unde au fost și sunt proiecte pe bani europeni în implementare, se vede foarte bine gradul de dezvoltare care crește. Până ajungi să accesezi bani europeni, până ajungi efectiv să implementezi un proiect, poate dura și doi ani de zile, trei ani de zile, cinci ani de zile. Depinde foarte mult de tipul de proiect.
În general, proiectele mari de infrastructură pun probleme mari din toate punctele de vedere, așa că, repet, ține foarte mult de omul care este la conducere și care impune ritmul și care vrea să facă și care vrea să găsească soluții. Pentru că sunt foarte mulți primari, din păcate, nu chiar în județul Cluj, care se plâng într-una: ”Domnule, nu putem, cu bani europeni e complicat…”. Evident că e complicat. În momentul în care Uniunea Europeană îți dă șansa să te dezvolți pe bani nerambursabili, pe milioane de euro, evident că îți impune niște condiții. Sigur că discutăm de anumite discuții suplimentare impuse poate de autoritățile românești care poate n-are trebui să fie acolo, poate de o birocrație excesivă care a fost până acum, se încearcă reducerea ei, avem în prezent un ministru al fondurilor europene foarte implicat care vine din domeniu, știe ce înseamnă să fii beneficiar de bani europeni, pentru că a fost în Primăria orașului Oradea foarte mulți ani, a lucrat și s-a bătut de toate problemele astea și vine și dintr-o instituție care gestionează fonduri europene, Agenția de Dezvoltare Regională și a încercat, deja a reușit să schimbe niște lucruri, să facă acest proces de accesare mult mai facil, mai ușor, în așa fel încât să nu mai avem grad de absorbție scăzut, cum am avut până în prezent, pentru că asta se va reflecta și asupra modului în care Uniunea Europeană ne alocă banii pe viitor.
Întregul interviu cu Mircea Abrudean, prefectul județului Cluj, îl puteți citi în Ziarul 21, la fiecare punct de difuzare a presei.