<
Actualitate

Despre folclor, muzică și vise, cu Bogdan Găbudean: „Muzica înseamnă cel mai plăcut mod de relaxare, mă simt binecuvântat cu acest har”

În aceasta ediție de promovare a tinerilor artiști, purtăm discuții cu un tânăr foarte talentat, serios și perspicace. O voce deosebită și caldă. L-am întâlnit pe Bogdan la un eveniment și am rămas impresionat de calitățile lui vocale, impresionând invitații la eveniment. Dar nu mă credeți pe cuvânt, întrați pe Youtube și ascultați-l.

Rep.: Fă-ți o scurtă prezentare…

Bogdan Găbudean: Bună ziua Adrian și bine te-am găsit! Mă numesc Bogdan Găbudean și m-am născut în 04 octombrie 2001, în orașul Gherla din județul Cluj, un oraș liniștit cu oameni frumoși și iubitori de folclor. Am absolvit Liceul Teoretic ”Ana Ipătescu” din Gherla și în paralel am urmat cursurile Școlii Populare de Arte Tudor Jarda din Cluj-Napoca, secția canto popular. În prezent sunt student în anul II la Academia Națională de Muzică ”Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca. Rădăcinile mele se află atât în zona Gherlei, mai precis în Năsal, cât și în satul Chețani din județul Mureș, unde mi-am petrecut o mare parte din vacanțe și unde am prins mare drag de tradițiile și obiceiurile de la țară.

Rep.: De când ai început să cânți?

Bogdan Găbudean: Cred că primele încercări au fost în clasa a IV-a, la Serbarea Abecedarului, când având rolul de vânător am interpretat cântecul: ”Pușca și cureaua lată”. Mai târziu, în clasa a IX-a , la Balul Bobocilor, în cadrul probei de impresionare a publicului am interpretat o melodie de-a lui Ghiță Munteanu: ”Hai iubire lângă mine”. Intrând în contact cu publicul am constatat că acesta îmi apreciază calitățile vocale și interpretative și cât de favorabil îmi este să cant. De aici a înmugurit dorința mea de a cânta și a încânta publicul.

Rep.: Cine te-a îndrumat să iei acest drum?

Bogdan Găbudean: Muzica înseamnă mult pentru mine deoarece simt că este drumul meu și sunt mândru de acest lucru. Muzica înseamnă cel mai plăcut mod de relaxare, mă simt binecuvântat cu acest har. Prin muzică poți să-i faci pe cei din jurul tău fericiți. Părinții m-au încurajat și mi-au dat putere să merg mai departe. Am avut alături de mine profesori care au avut încredere în potențialul meu. E vorba de doamna profesoară Marinela Zegrean Istici și domnul profesor Ioan Dordoi, cărora le mulțumesc din suflet pentru încrederea acordată!

Rep.: Cum vezi lumea mare a artiștilor?

Bogdan Găbudean: Ca o mare familie cu interpreți foarte buni din toate zonele etnofolclorice ale țării care își doresc să facă cunoscut folclorul autentic, să cânte, să-și perfecționeze calitățile vocale, repertoriul, ținuta.

Rep.: Care este artistul preferat și de ce?

Bogdan Găbudean: Am mulți artiști pe care îi apreciez pentru munca lor, ale căror cântece m-au impresionat foarte mult, prestațiile lor le prețuiesc și mă entuziasmează: Ioan Bocșa, Ionuț Fulea, Ioan Dordoi, Dinu Iancu Sălăjanu, etc.

Rep.: Unde te vezi peste ani?

Bogdan Găbudean: Îmi doresc să bucur cât mai mulți oameni prin prezența mea cu cântecul la evenimentele lor private, să particip și chiar să realizez spectacole frumoase. Să coordonez o secție de canto popular pentru a duce mai departe tradiția, pentru a le dezvolta copiilor pasiunea pentru muzica populară. Și nu în ultimul rând, să fiu profesor de muzică pentru a-i conduce pe copii spre tainele muzicii și a teoriei muzicale.

Rep.: Care este melodia de suflet?

Bogdan Găbudean: ”De ce zice zice lumea-n sat”, un cântec tare frumos și drag mie și care a fost bine primit de public. Este un cântec vessel, specific vârstei tinereții și a sentimentelor pe care le trăiesc tinerii. Cântecul a fost lansat în 24.08.2021. Linia melodică și orchestrația a fost realizată de maestrul Ovidiu Barteș, textul a fost scris de doamna Maria Anuță iar imprimarea s-a făcut în studioul domnului Săndel Filip. Filmările au fost făcute la Muzeul Satului din Țaga de către Oros Mihai Sergiu. La realizarea videoclipului am mai colaborat cu Ansamblul Folcloric Dansatorii de pe Someș și cu mulți instrumentiști, cărora le mulțumesc pe această cale.

Rep.: Colaborări și planuri de viitor?

Bogdan Găbudean: Am colaborat cu ”Centrul Județean Pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale ” Cluj, Ansamblul Folcloric ”Mărțișorul” al Casei de Cultură a Studenților din Cluj-Napoca, Ansamblul ”Românașul” al Universității Tehnice din Cluj-Napoca, Ansamblul Folcloric ”Dansatorii de pe Someș” și ”Valea Someșului” din Gherla. Pentru viitorul apropiat am demarat câteva proiecte musicale care cu ajutorul Bunului Dumnezeu vor prinde contur.

Rep.: Unde te poate găsi lumea?

Bogdan Găbudean: Pentru a fi la curent cu activitatea mea artistică mă puteți urmări pe pagina mea oficială de facebook: Bogdan Găbudean și pe youtube. În final doresc să îi salut pe toți cei dragi, pe toți care mă apreciază, pe cei care au stat la baza evoluției și formării mele, în special pe părinții mei și totodată să le mulțumesc celor care îmi urmăresc activitatea.

Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Farmacia Dr.Max
Bitcoin Exchange Liga 1 Case Pariuri Online

Ziarul care te prinde

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS