<
Actualitate

Despre campania de vaccinare din Turda și Câmpia Turzii

Centrele de vaccinare din Turda si Câmpia Turzii sunt luate cu asalt zi de zi de sute de oameni. Dacă la nivel național în total, de la debutul campaniei de vaccinare, peste 3,8 milioane de persoane au fost vaccinate și au fost administrate aproape 6,5 milioane de doze de vaccin.

În județul Cluj populația vaccinată a ajuns la 40%. Locuitorii din Turda și Câmpia Turzii de asemenea demonstrează că sunt oameni responsabili astfel că la centrele de vaccinare din Turda până la ora actuală s-au vaccinat cam 1405 persoane  cu prima doză, iar cu a doua aproximativ 8245, în timp ce la Câmpia Turzii s-au vaccinat 10906 cu prima doză, iar cu a doua 7581.

Ziarul 21 a stat de vorbă cu responsabili ai centrelor de vaccinare atât din Turda cât și din Câmpia Turzii, de asemenea am luat si părerea câtorva persoane care tocmai s-au vaccinat.

Rep.: Aproximativ câte persoane se programează sau se vaccinează pe zi?

Dr. Csergo Lehel: Într-o singură zi sunt vaccinate 192 de persoane, iar în cazul în care din persoanele programare nu se prezintă sunt sunate persoanele următoare de pe lista de așteptare astfel încât să nu se piardă nici o doză de vaccin în nici una din zile.

Rep.: Care credeți că sunt argumentele persoanelor ce își doresc să li se administreze vaccinul?

Dr. C.Lehel: În primul rând, își doresc să obțină din nou libertate pentru a putea ieși pe stradă, pentru a se putea întâlni cu familia, cu prietenii, să își recupereze viața. Iar pentru acestea singura siluțue este vaccinarea populației din România și nu numai.

Rep.: Cum se desfășoară tot procesul de vaccinare?

Dr. C.Lehel: În primă etapă, pacienții sunt programați pe platforma de vaccinare, fie direct fie prin medicul de familie. Înaintea zilei vaccinării, angajații din centrele de vaccinare îi sună oe aceștia pentru confirmarea programării, există o listă, iar pe baza acesteia persoanele se prezintă apoi urmând să primească doza prevăzută.

Rep.: Căror persoane le poate fi administrat vaccinul?

Dr. C.Lehel: Aici la Câmpia Turzii, folosim Pfizer și se poate administra persoanelor cu vârsta de peste 16 ani.

Rep.: Ce nu este indicat înainte de a primii doza de vaccin?

Dr. C.Lehel: În principiu, orice boala acută exclude vaccinarea persoanei în cauză, fiind vorba de viroze respiratorii, enteroviroze, nu se indică nici consumarea de alcool înainte de vaccinare, iar pentru persoanele ce folosesc anticoagulante le recomandăm să își verifice nivelul de anticoagulare astfel încât să nu apară reacții adverse locale post vaccinare.

Am luat părerea unui domn, care-și aștepta nevasta care era în centrul de vaccinare de la Câmpia Turzii. Deasemenea vaccinat acesta ne-a declarat:M-am vaccinat. Eu am încredere în vaccin și am încredere în oameni că vor merge să se vaccineze. Chiar acum, îmi aștept soția deoarece i se administrează doza de vaccin.

Cred că vaccinul contribuie la scăderea cazurilor de infectare.  Nu am avut nici un simptom după vaccin, dar am fost infectat cu Covid19 înainte de administrarea dozei și vreau să spun că a fost extrem de rău chiar dacă am urmat un tratament.

Deasemenea, Registrator George Moldovan, responsabilul centrului de vaccinare de la Liceul Teoretic Liviu Rebreanu” Turda, ne-a declarat: Din fericire locuitorii municipiului Turda se vaccinează într-un număr foarte mare, media zilnică fiind 110 persoane la centrul de vaccinare situat la Liceul Teoretic „Liviu Rebreanu”. Toata lumea dorește să contribuie la revenirea la normalitate și la stabilizarea sănătății prin vaccinare. Vaccinurile sunt pe state, există foarte multe studii, iar producătorii, dar și noi știm ce avem de făcut, oamenii sunt încrezători și nu au fost reacții adverse grave. Toată lumea simțindu-se bine după vaccinare, ceea ce pentru noi este îmbucurător, ceea ce înseamnă că în scurt timp vom scăpa de acest flaget. În primele 15 minute, imediat după administrarea dozei nu au fost reacții adverse, dar mai există persoane care resimțeau o ușoară durere în zona brațului, dat este perfect normal în urma unei Injecții.

Rep.: Considerați că administrarea vaccinului contribuie la scăderea numărului de cazuri?

Registrator George Moldovan:  Bineînțeles, iar cu ajutorul lui ne putem deplasa mult mai ușor în diferite locuri nemaifiind nevoie să refacem de fiecare dată testul rapid covid.

În Câmpia Turzii am mai luat părerea unui domn care a avut bunăvoina de a ne răspunde.

Rep.: Ați avut simptome după administrarea vaccinului?

Răspuns: Chiar dacă sufăr de multe afecțiuni, surprinzător nu am avut nici o reacție adversă.

Până sâmbătă, 15 mai, pe teritoriul României, au fost confirmate 1.071.334 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). 1.023.822 de pacienți au fost declarați vindecați. În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 729 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.

“De ce avem nevoie de un vaccin împotriva COVID-19?” – este probabil cea mai des întâlnită întrebare cu privire la vaccinarea împotriva infecției cauzate de noul coronavirus. Iar raspunsul este unul destul de simplu: deși măsurile de prevenție, precum distanțarea sociala, igiena mâinilor și purtarea măștii, ne protejează într-o oarecare măsura de infectia COVID-19, acestea nu sunt suficiente. Vaccinarea este cea mai sigură și mai rapidă cale de a ne proteja. Niciun virus nu a fost eliminat vreodată prin inducerea imunitătii naturale într-un procent mare din populație. Numai imunizarea populației indusă de vaccinare poate elimina virusurile, asa cum s-a demonstrat până acum și aici putem da exemplu eliminarea virusului variolei.

Încă de la declanșarea pandemiei actuale de COVID-19, oamenii de știință din întreaga lume au început să lucreze la dezvoltarea unuia sau mai multor vaccinuri împotriva coronavirus, care să ofere protectie populatiei împotriva bolii cauzate de acest nou virus. Vaccinurile pentru prevenirea infecției cu noul coronavirus sunt probabil cea mai bună speranță pentru a pune capăt pandemiei și crizei sanitare globale, care au generat efecte devastatoare asupra sănătății populației, dar și asupra vietii sociale și economiei.

Vaccinurile anti COVID-19 pot preveni infectia COVID-19 prin declanșarea răspunsului imun al organismului odată ce acesta întâlnește virusul, astfel încât să îl recunoască și să lupte împotriva lui. Majoritatea cercetărilor privind vaccinurile anti COVID-19 implică generarea de răspunsuri imune la toate sau la o parte din componentele unei proteine (proteina spike sau proteina S) care este unică pentru virusul care cauzează COVID-19. Astfel, dacă o persoana vaccinată este ulterior expusă infecției cu noul Coronavirus, sistemul imunitar recunoaște virusul și, deoarece este deja pregătit să atace virusul, oferă protecție împotriva infecției COVID-19.

Sfatul specialiștilor: Vaccinați-vă! Numai așa ăutem reveni la o viață normală.

Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Farmacia Dr.Max
Bitcoin Exchange Liga 1 Case Pariuri Online

Ziarul care te prinde

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS