Lunar, două mii de tone de deşeuri, provenind din Cluj-Napoca, vor fi transportate spre depozitare, în judeţul Mureş, la Depozitul ecologic zonal de la Sânpaul.
Consiliul Judeţean Mureş a adoptat, vineri, în cadrul unei şedinţe extraordinare, o hotărâre prin care au aprobat depozitarea cantităţii de 2.000 de tone de deşeuri pe lună provenind din Cluj-Napoca la Depozitul ecologic zonal de la Sânpaul.
Primăria Cluj-Napoca a solicitat, în cursul lunii decembrie 2018, Consiliului Judeţean Mureş, acceptarea la depozitare în cadrul depozitului de deşeuri de la Sânpaul, a unei cantităţi de circa 2.000 tone/lună, pe o perioadă de minim 8 luni, întrucât Proiectul Sistem de Management Integrat al Deşeurilor în judeţul Cluj nu este finalizat, iar depozitul de la Feleacu nu este încă funcţional.
„Conform normelor legale în vigoare, CJ Mureş a solicitat punctul de vedere al Ministerului Fondurilor Europene în ceea ce priveşte posibilitatea acceptării acestei solicitări. Răspunsul primit din partea acestuia stipulează că este posibilă acceptarea, cu condiţia respectării unui set de cerinţe care asigură că nu se vor produce efecte de concurenţă neloială şi nu se vor genera beneficii pentru operator”, a precizat CJ Mureş.
Închiderea rampei de gunoi de la Pata Rât şi finalizarea Centrului de Management Inregrat al Deşeurilor (CMID)
Vechea rampă de deșeuri municipale de la Pata-Rât este în proces de închidere și ecologizare, în cadrul proiectului denumit Sistem de Management Integrat al Deseurilor (SMID) în judetul Cluj. Valoarea totală a lucrărilor aferente construirii noului centru ecologic și a închiderii tuturor vechilor rampe din judeţ este de 231 milioane euro, în cea mai mare parte fiind folosite fonduri europene. După ce întregul Sistem de Management Integrat al Deșeurilor – SMID va intra în totalitate în funcțiune, toate deșeurile de pe raza județului vor fi depozitate la centrul ecologic cel nou.