Deputatul clujean, Adrian Dohotaru, nu a rămas insensibil la scandalul în care este implicată societatea MMM Autoparts din Turda, cel mai mare angajator din zonă, iar ]n cursul zilei de luni 5 august a trimis un email presei:
„Vă semnalez că la compania MMM Autoparts din Turda, cel mai mare angajator din zonă, cu 600 de salariați, o parte dintre angajați semnalează public o serie de abuzuri și acțiuni de răzbunare față de salariații care au protestat în aprilie pentru a-și solicita drepturile, adică salarii mai mari și prime echitabile.
Sunt alături de acești angajați plătiți din păcate pe salariul minim și solicit inspectorilor ITM să intervină de urgență pentru a opri acțiunile de intimidare și concedierile abuzive!
Statul trebuie să fie un garant al respectării legii! Este ilegal și imoral să forțezi salariații să își dea demisia! În cazul în care compania decide să reducă numărul de salariați, concedierile trebuie să urmeze toate procedurile din Codul Muncii, cu informarea și consultarea sindicatului din intreprindere și cu asigurarea unei protecții adecvate pentru salariații disponibilizați.
Adresez câteva întrebări inspectorilor ITM:
– S-a desfășurat vreun control la SC Autoparts din Turda în urma protestului spontan din aprilie? Dacă da, care au fost concluziile?
– Există contract colectiv de muncă la nivelul companiei? Dacă da, de cine este semnat din partea salariaților?
– Există suspiciuni de obstrucționare a organizării salariaților în sindicat la nivelul companiei?
– Se desfășoară în prezent vreo investigație privind acuzele de concedieri abuzive?
– S-au efectuat ore suplimentare peste norma legală?
Urmăresc desfășurarea evenimentelor și dacă aveți informații vă rog să le detaliați printr-un reply la acest e-mail.
România nu e țara muncii ieftine! Și nici țara abuzurilor, care alungă în fiecare an zeci de mii de muncitori calificați!
Ce se întâmplă în multe dintre companiile private este o bătaie de joc! În România, 50% din valoarea adăugată merge către profituri (capital), pe când media UE este sub 40% pentru capital (Eurostat).
O treime dintre salariați sunt pe salariu minim, majoritatea în mediul privat.
În România se fac profituri mari, iar evaziunea fiscală de proporții. Prin șmecherii precum prețuri de transfer şi planificări fiscale agresive, banii sunt scoși din țară. Acest lucru trebui să înceteze, pentru a putea să creștem salariile la un nivel acceptabil și să îmbunătățim condițiile de muncă.
De aceea, am propus în Parlament, la inițiativa campaniei Viață și Muncă Decentă (VMD), un salariu minim corelat cu un coș minim pentru trai decent în jur de 2.500 de lei. Tot prin VMD, am inițiat o nouă Lege a Dialogului Social, susținută de confederațiile sindicale, care are rolul de a restabili echilibrul pe piața muncii, plus o lege privind amenzi mai mari pentru ore suplimentare ilegale.
De asemenea, lucrez vara asta cu membrii campaniei la două inițiative legislative importante pentru a crește nivelul salariilor în România și pentru a democratiza relațiile de muncă. În condițiile în care în România s-a format o cultură de business autoritară, cu ierarhii rigide, muncitorii trebuie să aibă reprezentare în consiliile de administrație ale companiilor pentru a crește nivelul democrației economice.
Vă mulțumesc.”