Conducerea Guvernului României, în frunte cu Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă, pun un accent deosebit pe dezvoltarea potențialului agricol al țării, precum și pe menținerea unei securități alimentare predictibile, care să ne ferească de o potențială criză în domeniu.
Pe fondul războiului din Ucraina, identificarea unor alternative care să înlocuiască importurile din cele două țări aflate în conflict constituie o prioritate de prim rang a Executivului.
În aceste condiții, statul și-a exprimat disponibilitatea de a ajuta atât producătorii, cât și procesatorii autohtoni din industria agro-alimentară, astfel încât ei să compenseze prin munca lor o parte însemnată din produsele ce ajungeau în țară din Ucraina și Federația Rusă.
Ca un prim set de susținere a fermierilor români, precum și a întregului sector al agriculturii și industriei alimentare, guvernanții au adoptat o serie de facilități fiscale pentru cei care activează în acest domeniu, după modelul celor acordate angajaților din construcții.
Principalele măsuri instituite de noul act normativ adoptat de Parlament sunt următoarele:
-Scutirea de la plata impozitului pe salariu în cuantum de 10%, de la plățile aferente contribuțiilor la asigurările sociale de sănătate și reducerea cotei contribuției de asigurări sociale cu 3,75%;
-Salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată va fi de minimum 3.000 lei lunar, fără a include indemnizațiile, sporurile și alte adaosuri, pentru un program de lucru în medie de 167 ore pe lună;
-Angajații vor beneficia de drepturile acordate de sistemul asigurărilor pentru accidente de muncă și boli profesionale, sistemul asigurărilor pentru șomaj, inclusiv de concediu și indemnizație de asigurări sociale de sănătate, fără plata de către angajatori a contribuției asiguratorii pentru muncă;
-Perioadele lucrate în sectorul agricol vor constitui stagiu de cotizare pentru stabilirea dreptului de indemnizație de șomaj și indemnizație pentru incapacitate temporară de muncă.
De altfel, s-au luat măsuri de sprijin pe toate sectoarele care-i vizează pe producătorii agricoli, atât pentru legume, cât și în zootehnie, pomicultură și apicultură.
Este lăudabil că Guvernul va continua să susţină procesarea produselor agricole în România şi îi încurajează pe fermieri şi procesatori să adauge valoare materiilor prime.
Începând cu 1 iunie, va fi introdusă o schemă de ajutor de stat în valoare de 200 de milioane de euro, astfel încât 10% din valoarea produselor procesate va rămâne la fermieri și procesatori. Această soluţie va asigura necesarul pieţei interne şi va reduce presiunea asupra stocurilor şi preţurilor la alimente, conferind posibilitatea evitării scumpirilor.
Totodată, măsura are în vedere şi echilibrarea raportului între producţia agricolă şi capacitatea de procesare a produselor, astfel încât procesarea să se facă cu preponderență în plan intern.
O altă măsură destinată susţinerii agriculturii româneşti este alocarea sumei de 300 de milioane de euro fermierilor, sub forma capitalului de lucru.
Pentru a stimula sectorul agricol şi agro-alimentar să creeze noi locuri de muncă şi să păstreze muncitorii calificaţi, Guvernul va majorasalariul minim la 3.000 de lei lunar în acest domeniu strategic pentru economia României.
În concluzie, consider că trebuie să apreciem munca fermierilor şi procesatorilor în tot ceea ce înseamnă asigurarea unor produse de calitate pentru cetăţeni, iar Guvernul Nicolae Ciucă sprijină prin acţiunile concrete aceste eforturi concludente.
Deputat PNL Cluj, CRISTINA BURCIU