<
Actualitate

Deputat PNL Cluj, CRISTINA BURCIU: Susținerea      agriculturii, o șansă importantă pentru dezvoltarea României  

România are nevoie de o continuă transformare a sistemului agricol, esențială în această perioadă de creștere economică, dar dezvoltarea acestuia necesită permanent o muncă asiduă în vederea pregătirii și planificării resurselor, a implicării tuturor factorilor responsabili, precum și a stabilirii priorităților și a măsurilor de intervenție.

Din nefericire, virusul COVID 19 încă îi afectează pe cei care au probleme de sănătate, iar din acest punct de vedere siguranța și securitatea alimentară constituie o prioritate de grad 0 pentru Guvernul PNL.

Avem nevoie de o colaborare strânsă între domeniul sănătății publice, industria alimentară și agricultură, astfel încât reformele din acest domeniu vital pentru dezvoltarea României să se construiască trainic și armonios, scopul fiind promovarea unui consum mai sănătos și benefic pentru oameni. În acest context, susțin încurajarea fermierilor să planteze în regim bio, pentru a veni în întâmpinarea cerințelor consumatorilor și a ne alinia conceptelor securități alimentare europene.

Consider că o atenție deosebită trebuie acordată și sistemului educațional de profil agricol, unde activitatea managerială a fost marcată de o serie de provocări în ultimul an și jumătate de pandemie, mai ales prin imposibilitatea unui procent însemnat dintre elevi de a învăța în sistem online. După cum se știe, este mai greu să deprinzi agricultura din fața calculatorului, fiind vorba de o meserie care se învață, atât practic, cât și teoretic, pe teren, în mijlocul culturilor.

De asemenea, este important să rezolvăm problemele legate de forța de muncă insuficientă care încă se manifestă în multe zone din țară cu potențial agricol însemnat. Există multe județe cu terenuri agricole în procent de 75% din suprafaţă, nevoia de fermieri și de specialiști în agricultură fiind consistentă. Din acest punct de vedere, o suplimentare a claselor liceale cu profil agricol ar fi binevenită, pentru a soluționa deficitul de forță de muncă bine calificată din domeniu.

De asemenea, România se confruntă cu noi situații și provocări legate de schimbările climatice, cărora trebuie să le facem față astfel încât să fie eliminate disfuncționalitățile inerente ce pot apărea. În acest context, politicile și măsurile adoptate de către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) în domeniul schimbărilor climatice din ultima perioadă sunt apreciabile. Acestea vizează stimularea inovării, cercetării și dezvoltării în agricultură, având în vedere că țara noastră prezintă un risc considerabil față de schimbările climatice, iar agricultura este vulnerabilă la impactul acestora, în condițiile în care riscurile asociate nu sunt egal distribuite.

Nu în ultimul rând, avem nevoie să adoptăm soluții de ultimă generație, pentru o evoluție inteligentă, atât a mediului antreprenorial din agricultură, cât și al celui administrativ.

Deputat PNL Cluj,

CRISTINA BURCIU.

Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Farmacia Dr.Max
Bitcoin Exchange Liga 1 Case Pariuri Online

Ziarul care te prinde

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS