Guvernul României a inițiat un proiect de lege extrem de important în ceea ce privește reforma legislației persoanelor cu dizabilități, respectiv Legea privind unele măsuri de ocrotire pentru persoanele cu dizabilități intelectuale și psihosociale.
Până acum, persoanele cu dizabilități intelectuale sau psihosociale din țara noastră nu aveau dreptul să se căsătorească, să divorțeze, să fie părinți, să adopte un copil și nu puteau lua nici măcar un simplu credit bancar. În aceste condiții, de-a lungul timpului foarte mulți dintre acești români au fost puși sub interdicție de către instanțe, din cauza diverselor situații ingrate în care au ajuns, pe fondul discriminărilor la care au fost supuși.
Actul normativ aprobat zilele trecute de Executiv transpune o decizie a Curții Constituționale din anul 2020,prin care se certificăneconstituționalitatea punerii în regim de interdicție a persoanelor cu dizabilități. Pe cale de consecință, autoritățile guvernamentale abilitate au demarat acest amplu și complex proiect legislativ, concomitent cu rezolvarea etapelor de reglementare a situației existente.
Demersul amintit prezintă o abordare nouă și modernă în legislația națională, sincronizată cu cerințele existente în legislația europeană și convențiile în materie, dar și conectată la nevoile actuale reliefate la nivel social și în practica instanțelor din România.
Actul normativ urmează să fie dezbătut și aprobat de Parlament, forul legislativ suprem al țării, deoarece vorbim de o lege în premieră, care modifică fundamental sistemele de sprijin și ocrotire ale persoanelor cu dizabilități. Noutatea acestei legi este asigurarea, în prima fază, a asistenței juridice de care au nevoie persoanele cu dizabilități pentru a intra în legalitate, în rezolvarea diferitelor etape ale unor demersuri judiciare absolut necesare vieții de zi cu zi. Concret, forma de sprijin este instituită prin capacitarea unui notar public de a ajutapersoanele cu dizabilități în cazul încheierii unor acte juridice sau a altor tranzacții.
Apreciez introducerea sistemului gradualde instituire a măsurilor de sprijin și ocrotire a persoanelor cu dizabilități, care le va sprijini în mod considerabil, atât în ceea ce privește statutul lor de oameni normali în societate, cât și pentru a intra în legalitate din punctul de vedere al documentelor indispensabile traiului.
Deputat PNL Cluj, CRISTINA BURCIU