Reducerea riscului de abandon școlar, una dintre prioritățile noului pachet legislativ al Educației
Principalul obiectival pachetului noilor legi ale Educației, inițiate de PNL, vizează legiferarea unei serii complexe de reforme, menite să contribuie esențial la creșterea calității învățământului românesc, precum și la reducerea exponențială a analfabetismului functional.
Din păcate, s-a plecat de la realitatea conform căreia cinci din zece elevi de 15 ani au competențe sub nivelul minim de performanță, ceea ce înseamnă că nu pot utiliza gândirea logică sau nu pot explica fenomene sau procese științifice familiar.
Avem nevoie, în consecință, de educatori și profesori mult mai bine pregătiți, care să fie implicați în procesul de a înțelege necesitățile reale, atât ale elevilor, cât și a societății în continuă evoluție de astăzi.
În consecință, viziunea noilor legi ale educației naționale ține seama de seria schimbărilor de ultimă oră din societate, precum și deo serie de statistici îngrijorătoare,referitoarelalipsa de performanță a sistemului educațional, precum și de raportul echității acestuia.
Procesul de elaborare al pachetului legislativ a fost axatatât pe analiza studiilor de ultimă oră din domeniu, cât și pe învățămintele importante consemnate în timpul pandemiei, dar și pe consultarea publică rezultată în urma derulării Proiectului „România educată”, propunându-și să răspundă în mod pertinent și complex la toate aceste provocări.
Una dintre prevederile remarcabile ale legilor educației este că, începând cu anul școlar 2023-2024, cel puțin un milion de elevi vor primi o masă gratuită în timpul cursurilor școlare, prin extinderea Programului „Masă caldă”, care devine „Masă sănătoasă”, investiția aferentă ajungând la suma de 2,5 miliarde de lei. Acest program, parte componentă a Planului Strategic Integrat de Reducere a Abandonului Școlar,va contribui determinant la reducerea riscului de abandon școlar și va oferi un sprijin real și concludent familiilor din întreaga țară, în special celor provenite din medii defavorizate, zone izolate și în vulnerabilitate iminentă de sărăcie extremă.
În concluzie, PNL susține prevenirea și combaterea abandonului școlar, prin măsuri concrete și eficiente, de efectele pozitive ale acestora urmând să beneficieze cât mai mulți elevi din România.
Deputat PNL Cluj, CRISTINA BURCIU