Edificarea Spitalului Regional de Urgență Cluj a intrat în linie dreaptă, după ce Camera Deputaților a votat, în această săptămână, Proiectul de Lege pentru aprobarea contractului de finanțare dintre România și Banca Europeană de Investiții, în valoare de 305 milioane de euro, în vederea realizării acestui deziderat important pentru Transilvania.
Adoptarea acestui act normativ reprezintă un alt pas primordial pentru realizarea acestei investiții, una cu impact major nu doar pentru județul Cluj, dar și pentru toată Regiunea Nord-Vest și întreaga țară.
Principalul coordonator al investiției, Consiliul Județean Cluj, este optimist cu privire la continuarea tuturor etapelor procedurale și finalizarea lor în termenele prevăzute prin contract, astfel încât să poată demara cât mai repede construcția propriu-zisă.
Spitalul Regional de Urgență Cluj Napoca va fi construit, pe o suprafață desfășurată de 151.891 mp, acesta urmând a avea un număr total de 849 de paturi, din care 744 pentru îngrijiri acute, împărțite între specialitățile chirurgicale și medicale incluse în cele șase centre. Vor exista și 105 paturi pentru îngrijiri critice, inclusiv pentru pacienții care au suferit arsuri, astfel rezolvându-se o mare problemă pentru sistemul nostru de sănătate. Noul și modernul spital clujean va avea 19 săli de operație, valoarea totală a investiției fiind de 2.568.751 mii lei. Unitatea medicală va fi construită pe șapte nivele, va avea 1.396 locuri de parcare, precum și un heliport H-3 pe acoperiș, care va deservi un elicopter pentru intervenții operaționale specifice.
Spitalul Regional de Urgență Cluj Napoca va beneficia de un concept organizațional de specialități medicale grupate în centre, o premieră absolută pentru România. Modelul de funcţionare se bazează pe compartimentele clinice de grupuri compatibile de pacienți și specialități medicale, care va răspunde necesității realizării unei relații interconectate pentru furnizarea asistenței acute și de urgență secundară și terțiară.
Viitorul Spital Regional de Urgență va fi construit pe conceptul de clădire verde, urmând a fi o construcție nouă, sustenabilă, durabilă, non-toxică, cu un impact minim asupra mediului înconjurător, cu eficiență energetică ridicată, consum de apă redus, confort interior sporit și emisii reduse de noxe. El va înlocui în totalitate activitatea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă și va absorbi mai multe servicii de urgenţă din alte spitale clujene.
Investiția, în valoare de circa 500 milioane euro, va fi realizată într-o perioadă de maxim șapte ani iar implementarea acesteia va fi asigurată prin Ministerul Sănătății. Dotarea va fi, de asemenea, de cea mai înaltă performanță, cu ultimele cuceriri în ceea ce privește echipamentele și aparatura medicală.
Consider extraordinar faptul că Spitalul Regional de Urgență Cluj va deservi un număr însemnat de oameni din Regiunea Nord Vest a țării, dar și din întreaga Transilvanie, care vor beneficia de facilități moderne și echitabile, precum și de calitatea serviciilor de prevenire, diagnostic și terapeutice.
Sunt convinsă că Spitalul Regional de Urgență Cluj va furniza servicii medicale de înaltă ținută, de nivel european, cu un sistem multidisciplinar care va asigura siguranță și stabilitate pacienților.
Deputat PNL Cluj,
CRISTINA BURCIU