O lege a PNL reglementează acordarea titlurilor de proprietate deținătorilor de terenuri din zonele necooperativizate
Camera Deputaților a adoptat, cu largă majoritate de voturi, proiectul de lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 18/1991 a fondului funciar, noul act normativ facilitând obținerea titlurilor de proprietate în situații complicate și litigioase. Potrivit inițiativei legislative a parlamentarilor PNL, se modifică alin.(21) al art.27 din Legea nr.18/1991, în sensul că deţinătorii terenurilor din zonele care nu au fost cooperativizate pot solicita, la cerere, comisiei judeţene de fond funciar, emiterea titlului de proprietate, dacă îndeplinesc anumite condiții.
Conform legii, titlurile de proprietate se vor acorda dacă deţinătorii sau moştenitorii acestora figurează cu terenul în registrele agricole sau registrele cadastrale şi în evidenţele fiscale, dacă terenul nu face parte din domeniul public sau nu a fost înscris în evidenţe ca fiind în domeniul privat al statului sau al unităţilor administrativ-teritoriale, și, ultima clauză, dacă terenul respectiv nu face obiectul cererilor de reconstituire sau constituire a dreptului de proprietate de către alte persoane.
Necesitateaacestei reglementări legislativeeste motivată de faptul că evidențele de cartefunciarăși registrele agricole nu mai reflectă situația corectă aproprietății asupra terenurilor din intravilanul și extravilanul localităților din zonele carenu au fost cooperativizate în perioada regimului comunist, ceea ce a generat mari greutăți deținătorilor actuali în dovedirea proprietății.
Astfel de circumstanțe au implicații în realizarea unor obiective de interes naționalsau local, pentru dezvoltarea infrastructurii și promovarea unor investiții,accesarea fondurilor europene, realizarea măsurilor stabilite în Programul deguvernare, precum și în angajamentele asumate în fața Uniunii Europene.
În aceste condiții, instituțianotării posesiei deținătorului în cartea funciară, la cerere sau din oficiu, în cadrullucrărilor de înregistrare sistematică, în temeiul Legii nr. 7/1996 a cadastrului și publicității imobiliare, cu modificările și completările ulterioare, nu a rezolvatproblemele proprietății imobilelor care urmează să fie expropriate în procedurilede expropriere pentru utilitate publică.
Am votat legea din considerentul că rezolvă aceste spețe controversate și delicate în ceea ce înseamnă definirea legală a eliberării titlurilor de proprietate în favoarea proprietarilor sau moștenitorilor acestora de la care au fost preluate abuziv terenuri de către cooperativele agricole de producție, deși aceste persoane nu s-au înscris în respectivele cooperative, dar și persoanele și moștenitorii acestora de la care statul român a preluat terenuri fără niciun titlu, în zonele care nu au fost supuse cooperativizării.
Deputat PNL Cluj, CRISTINA BURCIU