Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat Legea nr. 208/2022 pentru modificarea și completarea Legii 98/2016 privind achizițiile publice, precum și a altor acte normative conexe acestui domeniu extrem de important pentru dezvoltarea României.
Potrivit proiectului de lege, al cărui coinițiator sunt, obiectul de reglementare se referă la modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul achiziţiilor publice, respectiv Legea nr.98/2016, Legea nr.99/2016, şi Legea nr.100/2016, în vederea corelării legislaţiei primare cu cea secundară din acest domeniu.
Principalele intervenţii legislative prevăzute de noua lege se referă, în special, la majorarea pragurilor privind valoarea achiziţiilor directe, precum și la reducerea termenelor de evaluare a ofertelor. În acest fel, procedurile de achiziție vor fi finalizate de acum înainte într-un termen rezonabil, fapt ce va contribui esențial la simplificarea, stabilitatea și funcționarea eficientă a sectorului, rezolvând cele mai stringente probleme cu care se confruntă acest domeniu.
Un element de noutate adus de Legea 208/2022 îl constituie posibilitatea ajustării prețurilor contractelor, în cazul în care piața este afectată de anumite evenimente, care cresc ori diminuează semnificativ indicii de preț relevanți. Această modificare este extrem de binevenită tuturor participanților la acest proces, fiind o măsură de protecție atât pentru contractant, cât și pentru autoritatea contractantă.
Un al doilea aspect relevant al acestei legi este că noile modificări vor oferi o garanție solidă că fiecare contract de achiziție publică va fi finalizat, indiferent de circumstanțele apărute între timp sau de situația economică din acel moment.
Modul de stabilire a ofertei celei mai avantajoase este o altă completare avantajoasă a noului act normativ. Până acum, oferta cea mai avantajoasă era determinată prin raportare la prețul ori costul cel mai scăzut, ceea ce nu garanta și efectuarea contractului într-un regim înalt de calitate. Legea 208/2022 modifică ordinea priorităților, urmând să primeze cel mai bun raport calitate-preț, precum și cel mai bun raport calitate-cost.
Modificările și completările actelor normative din domeniul achizițiilor publice, inițiate și susținute de PNL, vor avea un aport substanțial în facilitarea accesării fondurilor europene și a implementării proiectelor prevăzute în Planul Național de Redresare și Reziliență, ușurând covârșitor derularea și finalizarea cu celeritate a acestora.
Am votat noua legislație în ideea de a garanta predictibilitatea și coerența mult-așteptate a contractelor de achiziții publice. Sunt convinsă că Legea 208/11 iulie 2022 va contribui la eradicarea blocajelor existente până acum în acest domeniu vital pentru progresul țării și al nostru, al tuturor.
Deputat PNL Cluj, CRISTINA BURCIU