Deputat PNL Cluj, CRISTINA BURCIU: Impozitarea extra-profiturilor companiilor din energie
Guvernul condus de premierul PNL Nicolae Ciucă a hotărât transpunerea în legislația națională a Reglementării europene 2022/1854, referitoare la impozitarea extra-profiturilor obținute de companiile din domeniul energiei.
Directiva europeană are caracter obligatoriu pentru toate statele membre ale Uniunii Europene, iar societățile românești care au în obiectul de activitate producerea de țiței, gaze naturale, cărbuni, precum și rafinăriile, vor fi taxate cu 60% pentru extra-profiturile obținute.
România se conformează astfel deciziei europene, regimul de taxare al acestor companii fiind unul suportabil, în condițiile în care impozitarea decisă de alte țări europene fiind mai mare decât cea stabilită de Executiv.
Concret, vor fi taxate societățile de profil ale căror bază impozabilă este reprezentată de suma care depășește cu peste 20% media profiturilor pe ultimii patru ani.
Potrivit documentului adoptat de Guvernul Ciucă, „veniturile excedentare” reprezintă diferența dintre profitul anului 2022 și media profiturilor din perioada 2018-2021, plus 20%, iar sumei rezultate i se va aplica un impozit de 60%.
În acest fel, așa cum au decis oficialii europeni pentru toate țările membre, în urma impozitării companiilor din energie va exista un plus financiar și în bugetele naționale, sume absolut necesare în această perioadă de crize suprapuse. Având în vedere că, spre exemplu, profitul OMV-Petrom prognozat pentru acest an este de 12 miliarde lei, nu se poate discuta despre pierderi ale acestor companii, în timp ce statul va câștiga câteva miliarde de lei în plus.
Ordonanța Guvernului oferă însă și posibilitatea de evitare a acestui impozit, fiind scutite de la plata acestuia companiile care investesc minim 70% din valoarea acestui excedent, cu condiția ca investiția să fie direcționată exclusiv pe segmentul eficienței energeticeși producției din surse regenerabile.
În acest context complicat și volatil al pieței energiei, hotărârea Guvernului nu va afecta în niciun caz profiturile obținute de companii, fiind vorba efectiv despre un impozit aplicat extra-profiturilor. Marea majoritate a agenților economici care activează pe piața energiei au realizat profituri uriașe în ultimii ani, iar acestea vor continua să performeze din punct de vedere financiar și după aplicarea noului regim de impozitare, nefiind vorba despre apariția unor pierderi ale acestora.
Sunt încrezătoare că măsura Guvernului își va atinge scopurile scontate, respectiv asigurarea de fonduri suplimentare aflate la dispoziția statului pentru dezvoltarea capacităților de producție sau compensarea tarifelor, în paralel cu creșterea profiturilor companiile din energie.
DeputatPNL Cluj, CRISTINA BURCIU