Parlamentarii PNL au depus o propunere legislativă pentru modificarea şi completarea unor acte normative, în scopul creşterii incluziunii financiare, a cărei adoptare va simplifica în mod fundamental viața românilor.
Incluziunea financiară are menirea de a-i ajuta pe oameni să își maximizeze oportunitățile în toate domeniile de activitate, să își găsească mai ușor locurile de muncă visate, și, nu în ultimul rând, să crească gradul de predictibilitate și bunăstare, atât pentru ei, cât și al familiilor.
Inițiativa se înscrie în demersurile concludente ale PNL de reformă a digitalizării în România și de crearea unui cadru legislativ propice și prietenos între cetățeni și conceptul de digitalizare.
Concret, demersul liberal prevede ca fiecare român să aibă garantat un cont bancar, fără a plăti comisioane financiare în schimbul acestuia. Prin realizarea acestui obiectiv, un număr din ce în ce mai mare de români vor avea, pe lângă cont, și un card bancar atașat, astfel încât comunitatea va deveni parte activă a circuitului economic integrat.
Înlesnirea deținerii conturilor și cardurilor aferente acestora de către un număr cât mai mare de oameni, înseamnă un acces mai facil al populației la servicii mai bune din punct de vedere calitativ și, implicit, la produse mai ieftine, care pot fi achiziționate în regim online.
Nu în ultimul rând, propunerea legislativă conferă posibilitatea fiecărui cetăţean de a avea o relaţie predictibilă şi unitară cu instituţiile statului, îndeosebi prin oportunitatea de efectua plățile cu cardul. Consecința acestui demers este renunțarea treptată la cozile de la ghișee, precum și la birocrația instituită de-a lungul vremii în relațiile instituțiilor statului cu publicul.
Avantajele acestui raport de colaborare vor fi duble, atât pentru contribuabili, cât și pentru funcționarii publici, efectele fiind extrem de pozitive și benefice pentru toată lumea, fapt ce va contribui la simplificarea mecanismului relațional dintre stat și cetățean.
Din nefericire, există încă mulți români care fac parte din categorii sociale vulnerabile și au acces redus la informaţie şi educaţie financiară, adoptarea legii urmând să îmbunătățească esențial această situație.
Apreciez realismul și pragmatismul acestei propuneri legislative a PNL, care va introduce un procent însemnat de români în circuitul economic digitalizat, fapt ce va reprezenta, implicit, creșterea evoluției bunăstării generale a țării și a fiecărui cetățean.
Deputat PNL Cluj, CRISTINA BURCIU