Digitalizarea IMM-urilor, o șansă apreciabilă în vederea creșterii competitivității mediului de afaceri
PNL continuă procesul de digitalizare al tuturor entităților publice și private din România, proces dinamizat în acest an cu ajutorul fondurilor europene pe care le avem la dispoziție, atât prin PNRR, cât și prin alte alocări europene.
Ultimul demers de acest gen este lansarea în consultare publică a metodologiei de selecție a partenerilor din cadrul proiectului „Competențe în tehnologii avansate pentru IMM-uri”, aferent investiției I19 din Planul Național de Redresare și Reziliență – Scheme dedicate perfecționării/recalificării angajaților din firme, în valoare de 34 de milioane de euro.
Documentul relevă activitățile care urmează să fie întreprinse de cătrebeneficiarii eligibili, condițiile de accesare a programului, precum și cerințele minime pe care trebuie să le respecte colaboratorii proiectului, respectiv partenerii de formare profesională selectați, referitor la elaborarea platformei informatice prin intermediul căreia se vor desfășura formarea și evaluarea competențelor angajaților din IMM-uri.
Proiectul are un scop extrem de precis și generos, respectiv cel de a susține financiar transformarea digitală a cel puțin 2.000 de întreprinderi mici și mijlocii. Acestea vor beneficia, printre altele, de dezvoltarea și consolidarea competențelor digitale ale angajaților, precum și de programe complexe de specializarea forței de muncă în domenii tehnologice avansate. Grație acestor finanțări, angajații IMM-urilor își vor putea îmbunătăți semnificativ nivelul de cunoștințe și competențe, prin participarea la programele de formare profesională, desfășurate în nouă domenii tehnice cheie, între care învățarea automată, inteligența artificială și automatizarea proceselor robotice.
Guvernul Nicolae Ciucă, prin Autoritatea pentru Digitalizarea României, este în plin proces de definitivare a unei proceduri competitive, transparente, nediscriminatorii și necondiționată de selectie de parteneri în domeniul formării profesionale impuse de rigorile acestui proiect complex.
Consider că specializarea avansată și informatizarea la nivel înalt a IMM-urilor constituie un nou pas important din punct de vedere al reformei digitalizării, inițiată de PNL, prin intermediul acestor investiții firmele mici și mijlocii fiind pregătite să facă față în mod profesionist provocărilor tehnologice în continuă evoluție, precum și concurenței acerbe de pe piață.
Deputat PNL Cluj, CRISTINA BURCIU