Situația de faliment a Societății de Asigurare-Reasigurare City Insurance, precum și acuzațiile deosebit de grave lansate în ultimele zile la adresa Autorității de Supraveghere Financiară, impune o reacție mult mai fermă din partea instituțiilor statului responsabile de supravegherea și controlul pieței asigurărilor din România.
În prezent, planează o incertitudine totală asupra întârzierii nejustificate cu care ASF a luat decizia de ridicare a autorizației de funcționare a societății amintite, dar și în legătură cu soarta milioanelor de beneficiari ai polițelor RCA emise până acum de City Insurance, având în vedere cota de piață majoritară a acesteia.
Incontestabil, ASF știa de problemele City, aplicând în ultimii doi ani o serie de sancțiuni, pentru plata cu întârziere a despăgubirilor aferente dosarelor de daune RCA. Marea majoritate a sancțiunilor au fost însă contestate în instanță, unele fiind anulate, iar în altele amenzile au fost reduse chiar de 100 de ori.
În tot acest timp, singurii afectați sunt asigurații, care plătesc asigurări la cote nejustificate, precum și taxe și accize, în condițiile unei infrastructuri precare. Pentru a elucida această stare de fapt, care pune într-o lumină defavorabilă inclusiv imaginea României pe piețele internaționale, am trimis o interpelare parlamentară conducerii ASF, de la care aștept clarificările necesare, de care toți asigurații au acum nevoie.
În opinia mea, ar trebui verificate sistemele care determină creștera prețurilor acestor polițe, având în vedere că falimentara City a ajuns liderul pieței prin acordarea unor tarife reduse la RCA, dar fără acoperirea cheltuielilor interne ale societății de asigurare și nici a daunelor.Consider că este total nefiresc și anormal ca toți plătitorii de RCA, persoane fizice și juridice, să suporte o creștere nejustificată a polițelor de asigurare, deja dublate ca preț, din cauza unor „inginerii financiare” de care, cel puțin până acum, nimeni nu este vinovat.