Cu ocazia sărbătoririi Zilei Naționale a României, joi, 1 decembrie, cu începere de la ora 13, la Muzeul de Istorie din Turda s-a desfășurat o discuție ”în jurul mesei rotunde” despre momentele de referință, premergătoare Marii Uniri, petrecute pe parcursul anului 1918 și despre contribuția turdenilor la înfăptuirea României Mari.
Despre rpima parte a subiectului a vorbit profesorul universitar dr. Călin Felezeu, istoric. Acesta a trecut în revistă cele mai importante evenimente ce au creat condițiile ideale necesare pentru făptuirea României Mari.
În continuare, prof. Răzvan Mihai Neagu, doctor în istorie, cercetător, a prezentat asistenței contribuția românilor din Turda și din întreg comitatul Turda-Arieș la înfăptuirea unirii Transilvaniei cu România, act prin care, în 1 decembrie 1918 s-a desăvârșit realizarea României Mari. Despre contribuția preoților ortodocși din comitatul Turda-Arieș la realizarea unirii a oferit informații preotul Grigore Marchiș, care a descoperit, cu câțiva ani în urmă, arhiva Parohiei Ortodoxe 3 Turda (Catedrală).
Din partea organizatorilor, la masa rotundă au participat arheolog dr. Dan Matei, directorul Muzeului de Istorie din Turda, și muzeograf dr. Horațiu Groza, specialist în istorie modernă, care lucrează la aceeași instituție.
Evenimentul, ce s-a desfășurat pe parcursul a circa trei ore, s-a încheiat în jurul orei 16. Masa rotundă a făcut parte din rpogramul eveniemntelor organizate la Turda joi, 1 decembrie, pentru sărbătorirea Zilei Naționale a României. Acestea au debutat la ora 11, cu ceremonia tradițională desfășurată în fața monumentului Eroilor Aviatori, căzuți în luptele de pe frontul din răsărit, în cel de-al doilea război mondial și au continuat apoi în Parcul Teilor, din cartierul Oprișani, unde a avut loc programul cultural-artistic dedicat Zilei Naționale.
