<
Actualitate

De Zilele Municipiului Câmpia Turzii, folclorul și tradițiile locale vor ieși în evidență

Din punct de vedere folcloric, Municipiul Câmpia Turzii are o zestre bogată atât în ani, cât și în evenimente și, dincolo de minunații soliști și interpreți pe care orașul nostru i-a oferit țării, cele două ansambluri folclorice, „Ardeleana” și „Mugurelul” duc mai departe, de zeci de ani încoace, moștenirea culturală locală.

Trecerea timpului nu a putut să oprească iureșul „purtatelor”, al „fecioreștilor” și al interpretărilor fără cusur date, în țară și peste hotare, de dansatorii și coregrafii celor două ansambluri.

Ansamblul Folcloric „Ardeleana” a luat fiinţă în anul 1949, funcţionând pe lângă Sindicatul Liber al Uzinei Industria Sârmei Câmpia Turzii.

În anii 1954 și 1955, a obţinut locul I pe ţară la Festivalul Concurs ,,Gala Artelor şi Meseriilor”. A fost laureat la toate edițiile Festivalului Naţional „Cântarea României” şi „Dialog de la distanţă”.

În anul 1956 a susţinut o serie de spectacole artistice alături de consacratul actor francez Jean Marais. Ansamblul folcloric “Ardeleana” a susţinut spectacole alături de marile ansambluri profesioniste naţionale şi solişti consacraţi ai muzicii populare românești.

În decursul anilor, au existat numeroase oportunități de afirmare peste mări și țări a inconfundabilului folclor românesc, astfel că ansamblul folcloric „Ardeleana” a participat la festivaluri de folclor din Spania, Portugalia, Anglia, Turcia, Italia, Ungaria sau Polonia.

Ansamblul Folcloric ,,Mugurelul’’ a fost înfiinţat în anul 1982 la iniţiativa instructorului Nelu Mihăşan în cadrul Şcolii Generale ,,Mihai Viteazu., aflându-se sub tutela acesteia până în anul 1994, când a fost preluat de către ISCT. Pe parcursul acestor ani, 1982-1994 ansamblul a obținut numeroase premii şi trofee, naționale și internaționale.

Din anul 2003, Ansamblul Mugurelul aparţine Primăriei Municipiului Câmpia Turzii, iar dezvoltarea sa a continuat prin participarea la diferite festivaluri folclorice din ţară şi străinătate unde a obţinut numeroase premii, distincţii şi aprecieri.

Marea familie a Mugurelului, formată din copii minunaţi grupaţi pe mai multe generaţii, precum şi părinţii acestora împreună cu autorităţile locale au contribuit la creşterea prestigiului acestui ansamblu.

De-a lungul anilor, la această şcoală de folclor s-au instruit aproximativ 1000 de copii.

Ansamblul „Mugurelul” a avut oportunitatea de a prezenta folclorul autentic din Câmpia Turzii, pe cele mai mari scene din țară, precum Cluj Napoca, Oradea, Mangalia, Mamaia sau Constanța, dar și din străinătate, în țări precum Turcia, Franța, Spania, Italia, Polonia sau Ungaria.

Ca o coincidență fericită, în cazul ambelor ansambluri folclorice, talentul artei coregrafice s-a transmis pe linie paternă.

Așa se face că, la „Ardeleana”, ambiția și vivacitatea profesorului, Martin Canta, a fost moștenită de Cătălin, fiul acestuia, care duce mai departe valoarea artistică a ansambului.

De cealaltă parte, la „Mugurelul”, profesorul Ioan Mihășan a lăsat ca moștenire fiului său, Cătălin, dragostea pentru jocul românesc și pentru folclor, de departe cea mai mare valoare a poporului românesc.

Cu ocazia Zilelor Municipiului Câmpia Turzii, cele două ansambluri vor da reprezentații de gală pe scena amplasată în Parcul Municipal, spre deliciul și aprecierea publicului iubitor de folclor, atât din Câmpia Turzii, cât și din comunele învecinate.

Astfel, vineri, 16 august 2019, de la ora 16:40, pe scena din Parcul Municipal va evolua ansamblul „Ardeleana”, iar sâmbătă, 17 august 2019, de la aceeași oră, 16:40, va veni rândul ansambului „Mugurelul” să vă încânte, pe aceeași scenă.

„Zilele Municipiului Câmpia Turzii reprezintă cea mai mare sărbătoare a comunității noastre și, așa cum știm din bătrâni, nu există sărbătoare fără sunet de ceteră și tropăit de cizme, fără dansul popular al neamului românesc. Vă invit să fiți alături de noi și de cele două ansambluri, să le urmăriți reprezentațiile și să-i răsplătiți cu aplauze frenetice, așa cum merită pentru efortul de a duce mai departe moștenirea folclorică a orașului nostru!”, declară Dorin Nicolae LOJIGAN, primarul Municipiului Câmpia Turzii.

Direcția Relații cu Comunitatea

Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Farmacia Dr.Max
Bitcoin Exchange Liga 1 Case Pariuri Online

Ziarul care te prinde

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS