Norris Măgeanu, președintele Federației Române de Automobilism Sportiv, face parte dintr-o familie de pălărieri cu notorietate! Numele, atelierul și pălăriile străbunicului său au fost subiect în piesa de teatru, „Titanic Vals”, scrisă de Tudor Mușatescu.
Pe Bulevardul Pardon, din centrul orașului Câmpulung Muscel, există și acum, la aproape 120 de ani de la înființare, o firmă care îți atrage atenția! Magazinul de pălării, „La Măgeanu”. A fost afacerea de familie a străbunicului și apoi a bunicului lui Norris Măgeanu.
„Eu am crescut între pălării și între mașini, bunicul și străbunicul ne-au ținut aproape de tot ce înseamnă pălărie și arta de a face pălăriii” – Norris Măgeanu, președintele Federației Române de Automobilism Sportiv.
Chiar dacă nu au continuat tradiția familiei, atât Norris, cât și tatăl său, știu să facă pălării!
„Am făcut în atelier pălării cu bunicul meu. Am întins cloșuri pe calapoade, am stat să văd cum se pun la aburi, cum se pun la presă. Acum, cu materialele necesare pot să fac o pălărie” – Norris Măgeanu, președintele Federației Române de Automobilism Sportiv.
Tatăl lui Norris povestește că bunicul său a devenit pălărier în 1907, după ce și-a pierdut oile și a fost nevoit să plece din zona Sibiului, în Țara Românească.
„Prin 1904, ciobanii din Săliște, din Cătunul Mag, că de acolo vine numele de Măgeanu, obișnuiau să meargă cu oile fie în Deltă, fie în Transnistria. În perioada aceea a avut loc o mare răscoală. Bunicului i-au confiscate oile și a venit cu un braț de chitanțe acasă. De supărare, și-a pus toată averea într-o căruță și până dimineața a trecut la Turnul Roșu, în Țara Românească. A venit la cunoștința lui, Stănculescu, care l-a format, a văzut că ar putea să iasă din el un meșter bun și l-a trimis un an la București, la specializare, la un mare pălărier. S-a reîntors la Câmpulung, și-a deschis atelier și magazin” – Răzvan Măgeanu.
A fost personaj în „Titanic Vals”
Străbunicul lui Norris, Ion Măgeanu, a fost, fără să vrea, personaj în piesa de teatru, „Titanic Vals”, a lui Tudor Mușatescu, concitadinul său.
„Când a scris piesa, a venit spășit la străbunicul meu.<< Nea Ioane am făcut una lată să știi, te-am băgat într-o piesă care e cam de scandal. Ți-am folosit numele, altora le-am schimbat numele dar pe al tău l-am păstrat. Și străbunicul a intuit că îi va fi benefică prezența în piesă și a zis, << Tudorică stai liniștit, să fim sănătoși și să ne bucurăm, hai să bem o țuică>>” – Norris Măgeanu, președintele Federației Române de Automobilism Sportiv.
Bunicul lui Norris a preluat afacerea de familie de la tatăl său. În timp ce el confecționa pălării, soția sa era modistă!
„ Parterul era al bunicului, unde avea atelierul de pălării și de căciuli și făcea tot felul de haine de piele și de blană. Și partea de sus a casei era a bunicii. Acolo avea atelierul de rochii de mireasă, accesorii, voaluri” – Norris Măgeanu, președintele Federației Române de Automobilism Sportiv.
Tot orașul avea pălării de „La Măgeanu”
Norris povestește că după ce străbunicul lui s-a întors de la București, acolo unde a învățat meserie și și-a deschis magazinul de pălării, toți locuitorii din Câmpulung își cumpărau pălării de la el.
„Absolut toată lumea avea pălărie. Bunicul purta pălărie tot timpul. Tata poartă pălărie. Eu am nenumărate pălării, pălării făcute de noi, pălării cumpărate din tot felul de zone ale lumii. Au fost momente când dacă nu aveai pălărie pe cap erai considerat în afara societății” – Norris Măgeanu, președintele Federației Române de Automobilism Sportiv.
Afacerea familiei s-a oprit atunci când bunicul lui Norris nu a mai fost.
„Ultimul care a făcut cu adevărat pălării a fost bunicul. Tata și cu mine am învățat de la el în diverse momente să facem pălării, niciodată nu am făcut o afacere din asta. Am mai făcut din când în când așa câte o pălărie de drag pentru un prieten” – Norris Măgeanu, președintele Federației Române de Automobilism Sportiv.