<
Actualitate

De ce se schimbă ora ?

După cum știm cu toții, schimbarea orei se face de două ori pe an, respectiv în lunile Martie și Octombrie.

În martie, ceasul se dă cu o oră înainte pentru a trece la ora de vară, iar în Octombrie, ceasul se dă cu o oră în urmă pentru a trece la ora de iarnă. Cel care a venit cu ideea de a reseta ceasurile ca o modalitate de a conserva energie este Benjamin Franklin, care a scris o scrisoare în acest sens încă din anul 1784.

De ce se schimbă, de fapt, ora și care sunt țările care au decis să nu facă acest lucru, aflați în continuare.

De ce se schimbă ora ?

Anul 2021 ar putea fi ultimul an în care se schimbă ora, întrucât Parlamentul European a votat în 2018 renunțarea la schimbarea orei de două ori pe an. Propunerea a fost făcută de către Comitetul de Turism și Transporturi al Uniunii Europene, iar fiecare membru al UE ar urma să aleagă dacă va rămâne la ora de vară sau ora de iarnă.

DTS (Daylight Saving Time) sau ora de vară a apărut din necesitatea oamenilor de a se bucura mai mult de lumina și căldura oferite de soare vara. Primele date privind schimbarea de oră își au originea în 1784, când Benjamin Franklin propunea o astfel de modificare. Introducerea orei de vară a fost extrem de avantajoasă în special pentru cei care lucrau pe vremuri în agricultură.

Totuși, în prezent, ora de iarnă este considerată ora standard. Mai puțin de 40% din țările de pe tot globul trec la ora de vară.

Țările în care nu se întâmplă acest lucru

Țările europene au adoptat sistemul cu ora de vară – ora de iarnă în secolul trecut, motivul fiind economisirea energiei, cu precădere în perioada războielor sau a crizelor de pe piața petrolului apărute în anii 1970.

Până în prima parte a anului 2017, din cele 192 de țări ale lumii, mai bine de 100 au refuzat să schimbe ora. În ceea ce privește motivele, acestea sunt diverse – de la motive religioase, până la banalul refuz. Statele care au refuzat să treacă de la ora de iarnă la ora de vară și invers sunt situate pe toate continentele lumii, pornind din Africa și terminând cu Europa.

Lista țărilor care nu schimbă niciodată ora:

  • Africa – din cele 54 de țări de pe continentul african, doar trei au decis să schimbe fusul orar: Namibia, Tunisia și Egipt. Restul de 51 nu schimbă niciodată ora, cu atât mai mult Somalia, Kenya, Congo, Gabon, Tanzania sau Guineea Ecuatorială.
  • America de Nord și de Sud – Venezuela, Ecuador, Panama, Guatemala, Nicaragua, Columbia, dar și alte țări mai mici nu mai vor să treacă prin schimbarea orei. În SUA nu se trece niciodată la ora de vară sau ora de iarnă, la fel și în Arizona și în Insulele Hawaii. Ora nu se schimbă nici în orașul canadian Ontario.
  • Asia – aici, ora nu se schimbă în următoarele țări: Japonia, Vietnam, Afganistan, India, Singapore, Filipine, China și Coreea de Nord. De asemenea, în această listă se înscriu și unele republici ale CSI, situate în Asia Centrală.
  • Europa – cele trei țări europene care nu schimbă niciodată ora sunt Belarus, Rusia și Islanda.
  • Australia – aici ceasurile se schimbă doar parțial. Queensland și Australia de Vest aderă la același fus orar atât pe timp de iarnă, cât și de vară.
Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Farmacia Dr.Max
Bitcoin Exchange Liga 1 Case Pariuri Online

Ziarul care te prinde

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS