<
Actualitate

De ce au explodat prețurile de colectare GUNOI? Este corect?!

De ce au explodat prețurile de GUNOI? Este corect?!

În luna noiembrie 2020, Consiliul Județean Cluj a finalizat, prin intermediul Asociației de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Eco-Metropolitan Cluj, licitația publică pentru delegarea, pe o perioadă de 10 ani, a serviciilor de colectare şi transport al deșeurilor municipale, pe loturile 2 și 3.

Aceste loturi cuprind municipiile Turda, Câmpia-Turzii și Dej precum și 32 de comune situate în proximitatea acestora. 

În urma derulării procedurii de evaluare a ofertelor depuse pe cele două loturi, au fost declarate câștigătoare propunerile înaintate de S.C. Supercom SA, respectiv 139.563.089,07 lei pentru Lotul 2 și 134.004.396,78 lei pentru Lotul 3, anunța Consiliul Județean Cluj la vremea respectivă.

Prețul anunțat la momentul respectiv pentru Lotul 2: Turda – Câmpia Turzii

– Mediul Urban/ persoană/ lună pentru colectarea deșeurilor reciclabile: 1,81 lei/ pentru colectarea deșeurilor reziduale: 3,76 lei;
– Mediul Rural/ persoană/ lună pentru colectarea deșeurilor reciclabile: 1,48 lei/ pentru colectarea deșeurilor reziduale: 2,61 lei.

Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj se bătea la momentul respectiv cu pumnul în piept că oamenii vor plăti un preț mai mic la gunoi:

„Principala veste bună pentru locuitorii din aceste zone este că scade, astfel, semnificativ prețul pe care locuitorii îl au de achitat în schimbul acestui serviciu. Este un pas extrem de important pe care îl facem în direcția rezolvării pe termen lung a problemei deșeurilor în întregul județ”, a declarat Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj.

Însă socoteala de acasă nu s-a potrivit cu cea din târg și oamenii au început să platească mai mult!

Într-un răspuns pentru Ziarul 21, Supercom S.A., firma de salubritate care colectează gunoiul în zona noastră ne înștiințează de un act adiționaal, și anume Actul Adițional nr. I/2021 la Contractul de delegare A.D.I SUPERCOM SA prin care s-a stabilit că în perioada tranzitorie/intermediară O I .06.2021 – 31.12.2021 utilizatorii casnici vor plăti pentru colectarea, transportul, transferul și depozitarea deșeurilor reziduale/biodegradabile/reciclabile pe care le generează, tarifele sunt stabilite în [lei/persoană/lună], urmând ca ulterior acestei perioade, deci începând cu luna ianuarie 2022 facturarea/plata serviciilor prestate să fie făcută la tarifele stabilite în lei/kg.

Cu alte cuvinte, valoarea facturilor emise de SUPERCOM SA pentru serviciile prestate în perioada iunie – decembrie 2021 a fost stabilită prin aplicarea tarifului aferent exprimat în [lei/persoană/lună] la numărul de persoane declarat în contractul încheiat cu SUPERCOM SA, iar facturile mari din ianuarie 2022 până în prezent se datorează faptului sunt facturate per kilogram.

Potrivit contractului de delegare încheiat între Eco Metropolitan și Supercum, ”toate deșeurile se cântâresc în momentul colectării lor și se emite bon de cântar generatorului. Tarifarea se va realiza pe baza bonurilor de cântar emise la fiecare ridicare de deșeuri. În factura lunară pentru serviciul de salubritate emisă pentru un generator vor fi incluse toate bonurile de cântar emise pentru acel generator în decursul lunii”.

Întrebarea care vine este: La câți dintre dumeavoastră vi s-a cântărit gunoiul când l-ați aruncat?

În Martie 2022, consilierul local din Mihai Viteazu al USR PLUS, Ioan Balea, informa public de un răspuns venit din partea reprezetantilor SUPERCOM despre faptul cum se stabilesc prețurile facturilor:

„Metoda de calcul folosită, a fost cântărirea gunoiulu , ridicat de pe raza comunei, din care s-a scazut 40% , iar cantitatea rezultată s-a împărțit la cei care au contract și care sunt în procent de 60 %, rezultând astfel prețul regăsit pe facturile de salubrizare”, răspuns la care consilierul USRPLUS, Ioan Balea a tras o concluzie: „nu pot să mă pronunț cât de legal sau ilegal este acest fapt”, însă a născut și alte întrebări, Se cântărește gunoiul? Cine plătește pentru coletare, transport și depozitare pentru persoanele care nu au contract?

La Câmpia Turzii, consilierul local al PNL, Mihai Pătruțiu, a cerut ca un reprezentant al societății SUPERCOM să fie prezent într-o ședință de Consiliu Local pentru unele clarificări ce trebuie aduse la cunoștința populației, legate de sistemul de tarifare al gunoiului, modul de plată și încasare al facturilor.

Acest lucru nu s-a întâmplat!

Reamintim faptul că tarifele (aplicabile pentru localitățile din zona Turzii) cu, care Supercom a câștigat licitația erau:

Mediul urban – persoană/lună:

  • colectarea deșeurilor reciclabile: 1,81 lei
  • colectarea deșeurilor reziduale: 3,76 lei

Exemplu practic: o familie din Turda de 2 persoane, care înainte plătea cam 20 de lei acum ar fi trebuit să platească aproximativ 12 lei, însă acest lucru nu s-a întâmplat.

La momentul semnării contractelor cu Supercom, tarifele s-au transformat din lei/persoană/lună, în lei/kg! ceea ce a dus la creșterea sumei care apare pe factură.

Exemplu factură Supercom luna decembrie 2021 (factură pe persona/lună)

și ianuarie 2022, factură pe kg

Concluzie: Plătim pentru cât aruncăm!

Contractul de delegare al serviciului public de salubritate este încheiat în baza unui principiu european, descris de OUG 74/2018 la art 17, litera e, drept instrumentul economic ”plătește pentru cât arunci”, însă cine și când cânterește ceea ce noi aruncăm?

Cine este Supercom?

Potrivit termene.ro, acționar majoritar al SC Supercom SA este omul de afaceri Ilie Ciuclea – cu 53%, alți acționari fiind Florina Bubu, Gheorghe Valentin Bubu, ambii cu aproape 15%, dar și Maria Ciuclea, Paula Ciuclea și Roxana Ciuclea Georgescu, fiecare cu peste 5%.

SC Supercom SA este o societate cu capital privat 100% românesc, înființată la începutul anilor 1990.

Cifra de afaceri a avut un trend crescător ajungând de la 16,2 milioane de euro în 2005 la aproape 45 de milioane de euro în 2019.

Societatea se ocupă de colectare, transport și depozitare deșeuri menajere/ reciclare, construcții și demolări, dezinfecție, dezinsecție, deratizare, salubrizare stradală, măturat, manual/ mecanizat, spălat și vidanjare fose septice, desfundare și canalizare.

Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Farmacia Dr.Max
Bitcoin Exchange Liga 1 Case Pariuri Online

Ziarul care te prinde

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS