<
Actualitate

De ce a crescut prețul la energie electrică

Facturile la energie electrică au crescut considerabil în ultimele luni iar scumpirile par a nu se opri aici. Creșterea prețurilor vine în contextul liberalizării haotice a pieței energiei electrice.

Autoritatea Națională pentru Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) arată că a primit mii de plângeri din partea consumatorilor casnici care spun că facturile primite nu corespund cu cât au consumat sau că pur și simplu s-au trezit cu prețuri mai mari.

În medie, de la începutul anului și până acum prețul mediu al energiei a fost de 64 de euro MWh pe piața spot a bursei OPCOM, după cum a precizat ministrul Energiei în urmă cu câteva zile.

Experții în energie consultați de Europa Liberă spun că anul acesta consumul de energie electrică a crescut atât la consumatorii casnici, cât și la consumatorii industriali, iar ca urmare a crescut și prețul la energie. „A crescut economia, ceea ce nu e rău”, spune Silvia Vlăsceanu, expert în energie.

Aceasta arată că prețul pe care consumatorul îl plătește ține și de strategia de achiziție a energiei electrice pe care o are fiecare furnizor în parte.

Eu, ca furnizor, dacă știu că am o mie de clienți în portofoliu, care consumă 20 de MWh/ oră, o să cumpăr cantitatea asta înainte, prin contracte pe termen lung. Dar s-ar putea ca 80 de clienți să-mi plece. Și atunci cumpăr numai 80% din cantitatea necesară. Iar diferența de energie o cumpără de pe piața zilnică pentru a acoperi fluctuația de clienți. Și aici intervine abilitatea fiecăruia. Și de aici și prețul”, explică Silvia Vlăsceanu.

Specialista arată cum prețul la energie a crescut pentru că acea parte care reprezintă „marfa”, adică energia propriu zisă din preț, a crescut.

Celelalte componente, de exemplu TVA-ul, nu au crescut. Această treime care reprezintă ‘marfa’ este de fapt marfa pe care o cumpără funizorii pe bursă. Faptul că suntem interconectați cu Europa evident că ne influențează, iar prețurile se aliniează. Nu sunt identice, dar când într-o țară vecină cu care noi suntem interconectați (cu Ungaria, Cehia și Slovecia cu care facem tranzacții), energia ‘curge’ dintr-un stat membru cu energie cu preț mai mic spre statul membru cu preț mai mare, în condițiile în care există energie disponibilă”, arată Silvia Vlăsceanu.

Acesta spune că în statele europene interconectate, în care se fac schimburi de energie, prețurile sunt apropiate.

Săptămâna trecută, noi și Ungaria eram interconectați. În anumite intervale orare, scurte, prețurile variază tot timpul. Au fost intervale în care a fost 130 de euro/megawatt/oră. Dar în Cehia avea 78 de euro/ MWh, pentru că avusese loc o defecțiune de câteva ore. România aduce energie mai ieftină din statele vecine când e posibil, dar la noi prețurile au crescut pentru că piața se închide, există prețuri de închidere a pieței. Se fac tranzacții în fiecare zi, în diferite intervale orare etc.”, mai arată Silvia Vlăsceanu.

Experta în energie susține că prețul la energie electrică din România este mult influențat de prețul certificatelor de dioxid de carbon.

Noi, fără Complexul Oltenia, fără energie din cărbune, nu avem energie suficientă. Și pentru asta nu putem să renunțăm la cărbune. Energia regenerabilă, din vânt cel puțin, este foarte fluctuantă, nu ne putem baza pe ea. Soarele e mai predictibil, dar e numai ziua, adică în zilele însorite. Mai avem energia hidro care are calitatea că o poți porni atunci când ai nevoie”, explică Silvia Vlăsceanu.

citește întreaga știre aici

Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Farmacia Dr.Max
Bitcoin Exchange Liga 1 Case Pariuri Online

Ziarul care te prinde

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS