Continuăm rubrica dedicată Postului și a activităților desfășurate în Biserică.
Încă de când a fost numit pr. Alexandru Rus, părinte protopot, în arealul pe care îl conduce, lucrurile se evidențiază. Activitățile pastorale ale preoților înfloresc și rar găsești Biserică unde să nu fie activitate intensă. Părintele Alexandru Rus este protopop din luna mai a anului 2019 și la doi ani de la numire, sub binecuvântarea IPS Andrei, a făcut multe lucruri benefice pentru spiritualitate Protopopiatului Turda. Un interviu despre Euharistie, rugăciune și bunătatea bisericii.
Vă invităm să îl urmăriți mai jos.
Rep.: Părinte Protopop, vă mulțumesc pentru prezență și pentru că ați acceptat interviul nostru.
Pr. Alexandru Rus: Mă bucur să văd că există deschidere din partea presei și spre lucrurile frumoase, spre lucrurile care ne întăresc și dacă este nevoie de ceva în perioada aceasta este nevoie de optimism din partea tuturor. Așa îi ajutăm pe cei care trec prin momente grele, să fie mai puternici și să meargă mai departe. Sunt protopop de doi ani și acest lucru presupune că sunt slujitorul tuturor. Încerc să caut pe omul de lângă mine pentru că așa spune Mântuitorului Iisus Hristos: „Cel care vrea să fie mai mare acela trebuie să fie slujitorul tuturor”.
Rep.: În momentul când ați fost numit protopop cu binecuvântarea ÎPS Andrei, s-a văzut o îmbunătățire a activității pastorale în acest protopopiat. Cum ați reușit să faceți asta?
Pr. Alexandru Rus: Este nevoie să ieșim în lume. Biserica tot timpul a avut lucrarea ei. Lucrare duhovnicească, lucrare liturgică, lucrurile acestea s-au făcut și să știți că zona noastră este o zonă în care preoții își fac datoria foarte frumos, în sensul că, acolo unde sunt doi preoți se săvârșește Sfânta Liturghie în fiecate zi. În Postul Mare se săvârșește Liturghia Darurilor Înainte Sfințite care este o Liturghie foarte frumoasă, chiar prin jerfta pe care o face și omul dar și preotul. Trebuie așteptat până în ceasul de seară când se săvârșește Sfânta Liturghie și abia apoi poți să mănânci sau să bei. Eu zic că activități erau și înainte, însă nu erau cunsocute, biserica având modul acesta de a lucra smerit. În Postul Mare majoritatea bisericilor desfășoară activități duhovnicești. Slavă Lui Dumnezeu că vedeți lucrurile acestea și le duceți mai departe pentru că este nevoie ca omul să cunoască și acest lucru. Și mai ales cel care nu trăiește în biserică să vadă că în biserică se întâmplă lucruri frumoase.
Rep.: O parte din poporul român este dezamăgit de domeniul politic, de sistemul de sănătate, de viața socială. Însă, în această pandemie sunt tot mai mulți oameni care au venit la biserică. Deși există dezamăgire în cele enumerate mai sus, tot mai există unele “atacuri”la adresa Bisericii. De ce?
Pr. Alexandru Rus: S-a dat și în Hristos. Biserica a fost tot timpul încercată. Închisorile de la Aiud și Gherla, care au devenit închisori mănăstiri pentru că în ele s-a aflat toată floarea ortodoxiei. Însă, slavă lui Dumnezeu că avem și noi partea aceasta de încercare. Eu am văzut o distanțare a omului înainte de pandemia aceasta, de cele duhovnicești. Bunăstarea te îndepărtează de cele duhovnicești. Abia în momentul în care te doare, ridici ochii spre Cer. Ceea ce nu te omoară te întărește. Hristos ne-a spus că Biserica pe care a zidit-o nici porțile iadului nu o vor birui. Noi mergem înainte și ne facem datoria fața de om și fața de Dumnezeu. Faptul că mulți se întorc în aceasta perioadă este foarte îmbucurător. După un an de restricții și după un an în care rezultatele nu au fost cele așteptate, s-au întors spre Dumnezeu.
Rep.: Sunteți mulțumit de preoții din protopopiatul pe care îl conduceți?
Pr. Alexandru Rus: Sunt preoți jertfelnici. Omul, de multe ori, vede partea fastuoasă a preoției. Dar este și partea aceasta de mucenicie a preoților și mai ales în parohiile mici, sărăcite. Nici Turda nu o duce prea bine. Botezurile sunt din ce în ce mai puține și aici în oraș. Preoții din parohiile misionare sunt preoți care îl slujesc pe Dumnezeu cu atâta dragoste.
Rep.: Aș dori să discutăm puțin despre Sfânta Euharistie.
Pr. Alexandru Rus: Centrul vieții duhovnicești. Aș începe cu o parte din rânduială. Foarte puțini tineri au duhovnic. Dacă în viața aceasta din afara bisericii cunoaștem rânduiala și ne ținem de un doctor, de oameni în care avem încredere, cu atât mai mult, în viața duhovnicească trebuie să existe rânduială. Omul dacă nu are duhovnic își este propriul său judecător. Îndemn pe toată lumea să își caute un duhovnic în vederea rânduieli din viața duhovnicească. Apoi trebuie înaintat spre spovedanie. Spovedania este judecata de dinainte de judecată. De fiecare dată când merg la duhovnic stau ca în fața tronului de judecată a lui Dumnezeu. Acolo capăt dezlegare și mi se deschide calea spre Sfânta Împărtășanie. Comunitățile trebuie să fie euharistice, adică adunate în jurul Sfintei Împărtășanii pentru că Sf. Împărtășanie este culmea vieții creștine și în Sf. Scriptură avem exemple nenumarate. ( Isaia- cap 6), (Faptelor Apostolilor, 42).
Au fost și tulburările acestea legate de Sf. Împărtășanie. Nimic nu este nou sub soare. Mulți s-au tulburat și în vremea Mântuitorului Iisus Hristos. Înainte de Cina cea de Taină, Iisus a vorbit de trupul Său ca pâinea care se coboară din cer. Vă îndemn să căutați în Evanghelia după Ioan, cap. 6. De asemenea, în Faptele Apostolilor cap. 20 puteți găsi cât de importantă este Sfânta Împărtășanie în viața omului. Părinții spun că la Sfânta Liturghie trebuie să meargă fiecare om și atât de importantă este că dacă ai aflat că îți arde casa în timpul respectiv, te duci, stingi focul și vii înapoi la Sfânta Liturghie. ( Faptele Apostolilor cap. 20 vers.7-12).
Rep.: Cine se poate împărtăși?
Pr. Alexandru Rus: Ține de duhovnic. Este o rânduialală pe care duhovnicul o poate da. Sunt oamenii care nu se pot împărtăși nici dacă se spovedesc. Sunt oameni care se pot împărtăși doar cu Sfânta Spovedanie. Sunt oameni care se pot împărtăși mai des cu dezlegarea duhovnicului.
Sfântul Ioan Gura de Aur ne spune că ne putem împărtăși de cel mult odată pe zi. În primele comunități nu concepeau Sfânta Liturghie fără Sfânta Împărtășanie. Sf. Părinții spun că sunt două căi. Una mai aspră- te ține de la Sf. Împărtășanie și te face să îți dorești din toată inima. Și una mai ușoară- împărtășirea mai deasă în care îl lași pe Hristos să lucreze în neputințele tale.
Rep.: Cum o să sărbătorim Invierea? Transmiteți un mesaj pentru cititorii Ziarului 21 și pentru enoriașii
Protopopiatului Turda.
Pr. Alexandru Rus: Cu multă bucurie. Așa cum ar trebui să venim în fiecare duminică la Sfânta Liturghie. Dacă ar fi să am un gând de amărăciune în ziua de Înviere, este legat de numărul oamenior care vin în acea noapte la biserică și îmi dau seama câți oameni lipsesc duminica de la Sfânta Liturghie. Să sărbătorim Invierea cu multă bucurie, multă pace, mult optimism. Hristos a Înviat! Și gândul acesta să ne zidească și să ne întărească în tot necazul prin care trecem acum. Să dea Dumnezeu să fie pace și liniște și să putem veni fără frică la biserică ( fără frică de această boală). Mi-aș dori, dacă s-ar putea, și indemnul acesta îl fac credincioșilor, ca în ziua de Înviere să se și împărtășească. Ar fi o cununa a postului.
Omul are nevoie de credință pentru a trece peste această perioadă. Dacă îl desparți și de credință atunci este în brațele deznădejdei. Sunteți invitați în noaptea de Înviere pentru a participa la slujba de la miezul nopții continuată cu Liturghia.
Rep.: Vă mulţumim pentru acest interviu. Vă doresc să aveți parte de sănătate și de o continuitate a ceea ce ați început în urmă cu 2 ani, de la instalarea ca protopop de Turda.
Pr. Alexandru Rus: Mulțumesc pentru acest interviu și pentru ceea ce faceți.