Asociația Autism Câmpia Turzii: Schimbarea în bine începe cu fiecare dintre noi. Copiii au nevoie de iubire, înțelegere, acceptare, siguranță, iar noi toți putem să construim un viitor mai frumos pentru copiii cu autism. Ne îndreptăm din nou spre dumneavoastră și vă rugăm ca și de această dată să ne sprijiniți completând formularul prin care se redirecționează 3,5% din impozitul pe venit către Asociația Autism Câmpia Turzii. Vă mulțumim pentru tot ajutorul oferit!
CE ESTE AUTISMUL? TULBURAREA CARE AFECTEAZĂ PESTE 30.000 DE COPII ROMÂNI
Autismul este o afecţiune considerată drept una dintre cele mai frecvente tulburări ale copilăriei, mai frecventă decât cancerul, diabetul şi sindromul Down. Statisticile internaţionale ne arată că 1 din 68 de copii suferă de autism, iar datele înregistrate în ultimii ani în România indică o creştere continuă a numărului acestora.
Este o tulburare de origine neurobiologică ce afectează copilul până la vârstă de 3 ani, până la această vârstă deficienţele sunt evidente şi poate fi stabilit un diagnostic. Autismul implică toate palierele de dezvoltare, cognitiv, comportamental, motricitate grosieră, motricitate fină, practic sunt afectate toate laturile care privesc dezvoltarea normală a unui copil.
Autismul nu este o boală, ci o tulburare de comportament, din acest motiv diagnosticul nu poate fi pus prin analize de sânge, analize ADN sau alte investigaţii clinice. Singurul mod prin care un medic psihiatru în pediatrie pune diagnosticul de autism este prin analizarea comportamentului copilului. De aceea, implicarea părintelui este esenţială, pentru că el trebuie să observe primul dacă apare ceva anormal în dezvoltarea celui mic.
SEMNALE DE ALARMĂ PENTRU PĂRINŢI
Primele semne care pot indica o Tulburare de Spectru Autist sunt vizibile încă din perioada în care copilul este sugar. Nu îşi caută mama cu privirea, nu se uită după obiectele care se mişcă, nu arată cu degetul, nu răspunde cu zâmbet la zâmbet, nu gângureşte, nu răspunde la sunetele scoase de adulţi, nu reacţionează la expresiile faciale ale celor din jur, nu râde şi nu-şi manifestă bucuria, nu rosteşte nici un cuvânt, toate acestea pot reprezenta indicii ale unei tulburări.
Există însă şi situaţii în care copilul se dezvoltă normal până la vârsta de 2 ani, are toate abilităţile necesare vârstei sale, adică merge, vorbeşte, interacţionează firesc, iar brusc, în jurul vârstei de 2 ani, îşi pierde toate aceste achiziţii.
DIAGNOSTICARE PRECOCE
Interventia timpurie este cheia obtinerii unor rezultate optime pentru copiii cu autism.
oamenii de stiință au demonstrat ca perioada maxima de dezvoltare a creierului uman se află undeva între varsta de 0 si 3 ani, fapt ce sugerează într-un mod cât se poate de evident că perioada în care trebuie să se înceapă intervenția terapeutică trebuie să se găsească undeva în acest interval.
COSTURI GREU DE SUSȚINUT
În cazul copiilor cu autism terapia nu începe și nu se termină în cabinetul psihologului. Ea trebuie să continuie permanent acasă implicarea părinților fiind extrem de importantă de cele mai multe ori unul dintre părinți este nevoit să renunțe la locul de muncă pentru a se ridica programului special necesar copilului evidente în acest caz situația materială a familiei devine foarte delicată. Intervenția specializată este de durată iar costurile depășesc de cele mai multe ori veniturile unei familii. Costurile terapiei de bază și terapiilor complementare pentru un copil cu autism pot ajunge până la 6.000 de ron lunar.