Cum pot Tinerii fi Inspirați să Salveze Planeta Confecționând Cutii pentru Păsări?
Asociația The Da Vinci System cu sprijin prin programul EduCare al Fundației Bosch România, și Fundația Comunitară Cluj a lansat un proiect pilot pentru crearea de noi metode care să aibă impact în dezvoltarea valorilor ecologice în randul tinerilor.
ScienceBox, implementat de Asociația The Da Vinci System are scopul de a dezvolta un kit pentru confecționarea unor cutii pentru păsări care sa ajute tinerii să se apropie mai mult de stiinta si sa își dezvolte comportamente Eco. Cum? Poate părea ridicol faptul că o cutie de păsări este secretul pentru dezvoltarea de atitudini prietenoase cu mediul. Totuși, există metode temeinice, însă totul depinde de cum pot fi realizate.
Alături de elevii școlilor Colegiul Național „Mihai Viteazu” și Colegiul Tehnic Turda, vom crește o generație de tineri dornici să salveze planeta. Cum? Prin confecționarea unor cutii pentru păsări care să-i ajute pe tineri să înțeleagă importanța mediului înconjurător.
Nu doar atât, o să le deschidem apetitul pentru inginerie și științe, oferindu-le oportunitatea să devină
Pentru aceasta, ScienceBox va implica tinerii în următoarele moduri:
Ghidați de cadre didactice și experți, tinerii vor observa și documenta fauna și flora, mai concret speciile de păsări și plante din curtea școlii, pentru a înțelege magia unui ecosistem în care își trăiesc viața.
Ulterior, vor proiecta cutii pentru păsări, folosind kit-ul ornitologic ScienceBox corect, care conține unelte și instrucțiuni care să faciliteze construirea cutiilor. Astfel, tinerii vor interacționa cu concepte științifice precum: hidroizolare, circulația aerului, centru de greutate, gravitație și altele. Vor afla cu sprijin și documentare ce unelte secrete ecologice sunt în joc în spatele unei simple cutii din lemn. De ce este această etapă atât de importantă? Apoi le vor confecționa, implicându-se practic, nivelul de retenție al tinerilor va fi mai mare, de îndată ce observă rezultate imediate al efortului implicării lor.
Mai apoi, vor decora cutiile pentru păsări. În acest punct, tinerii vor fi liberi să-și exprime creativitatea. Vor folosi vopsea eco, care să-i ajute să-și lase propria amprentă, să protejeze viețuitoarele și să ofere un strop de culoare efortului lor de a contribui la un mediu mai sustenabil.
Iar, la final, se vor bucura de efortul muncii lor prin amplasarea cutiilor în curtea școlii. Amplasarea cutiilor va deservi ca memento al importanței valorilor ecologice. Zi de zi, tinerii care trec prin curtea școlii își vor aminti de experiența din cadrul ScienceBox.
Așadar, da, o cutie de păsări poate deveni o experiență care abordează concomitent probleme de mediu aducând tinerii mai aproape de știință și ecologie într-un mod distractiv și educativ.
Dacă vreți să aflați mai multe informații sau să investiți în astfel de soluții creative pentru comunitate, vă stăm la dispoziție la adresa de email thedavincisystem@gmail.com sau www.thedavincisystem.ro.
The Da Vinci System, o organizație membră AMoS – Alianța pentru Mobilitate Socială, e dedicată să atragă resurse și sprijin care îi ajută pe profesori să transforme educația în aventură.
Proiectul finanțat prin Fondul „EduCare Bosch” al Fundației Bosch România, implementat de Fundația Comunitară Cluj.