<
Actualitate

Cum Pot Tinerii Combate Abandonul Școlar Prin Știință?

Cum Pot Tinerii Combate Abandonul Școlar Prin Știință?

Rata cea mai ridicată de părăsire a școlii are loc în etapele de început și final ale ciclului de învățământ, mai precis în clasele pregătitoare și a V-a, care fac parte din ciclurile primar și gimnazial. Fenomenul de abandon școlar este cel mai pronunțat în mediul rural, unde mai mult de 23% dintre elevii care au început școala și au renunțat la studii până la terminarea gimnaziului.

Abandonul școlar este adesea cauzat de demotivarea elevilor de către educația foarte puternic teoretizată.

”Caravana cu Științe” oferă alte perspective educaționale pentru elevi din ciclul gimnazial de la sate, transformând învățarea într-o experiență practică și concretă, care să încurajeze participarea și să diminueze abandonul școlar.

Cum? ”Caravana cu Științe” aduce mai aproape știința de tineri, realizând o intervenție asupra problemei, formând #TineriEroiSTEM – în special tinere din mediul rural și urban care să aibă curajul își aleagă o carieră în știință.

Mentorii științifici formați în cadrul proiectului au susținut activități științifice prin joc la școlile din Petreștii de Jos, Viișoara, Moldovenești și Tritenii de Jos, cu scopul de a le arăta copiilor că dacă experimentele în clasă nu sunt realizate, învățarea teoretică rămâne limitată, fără posibilitatea de a aplica cunoștințele.

Un exemplu concret este lecția de termodinamica, lecție la care se predă teoria și formulele fizice, fără a se aplica practic. Mentorii au ajutat copiii de la Școala Gimnazială ”Pavel Dan” din Tritenii de Jos să înțeleagă termodinamica prin realizarea unor rachete artizanale. Aceștia au primit instrucțiuni și au făcut chiar ei rachetele, lucru ce le-a permis să observe cum fosforul de la un chibrit, care este un element chimic, reacționează rapid cu oxigenul din aer la temperaturi ridicate. Încălzirea fosforului prin folia de aluminiu va iniția o reacție de combustie ce produce gaze. Aceste gaze se extind rapid și exercită presiune asupra învelișului închis. A fost aplicată și legea a treia a lui Newton – gazele care se expandează și împing împotriva pereților învelișului creează o forță în direcția opusă, care poate propulsa rachetă în sus. Niște lucruri foarte ușor de aplicat, iar copiii rămân și cu aplicarea practică a fenomenului, dar și cu definițiile învățatel.

Alături de elevii din Școala Gimnazială Moldovenești, s-a pus în practică un nou joc cu ajutorul căruia copiii au învățat despre cât de important este să se protejeze de atacurile cibernetice, și cum pot face mai exact asta.  Elevii au încercat să identifice situații reale cu care se pot confrunta în care sunt expuși la pericolele cibernetice din online.

Scopul jocului a fost demascarea pericolelor la care ne expunem pe internet. Copiii au fost împărțiți pe echipe și au primit diverse provocări de a naviga printr-o serie de scenarii ficționale, fiecare centrat pe o categorie specifică a datelor personale, precum parole sau informații personale.

Fenomenul de electrostatică a fost mult mai ușor înțeles de elevii din Școala Gimnazială Viișoara, care au descoperit cum pot crea un circuit electric simplu. Folosind baterii de tip A, Monede de cupru, linguri de inox tinerii au învățat cum  frecarea monedei de cupru cu lingurile de inox poate crea o mică încărcare electrostatică. Fetele în știință sunt din ce în ce mai discriminate și nu au șansa să se afirme.

Științele naturii au fost aduse mai aproape pentru elevii din Școala Gimnazială Ploscoș, ce au înțeles prin experimente practice fenomenul de ploaie și circuitul apei în  natură. Acest experiment a oferit o modalitate vizuală și interactivă pentru tineri de a înțelege ciclul apei și formarea ploii, dar și a și subliniat conexiunea dintre fenomenele meteorologice și procesele biologice care influențează mediul înconjurător.

Elevilor de la Școala Gimnazială ”Ioan Bujor” Petreștii de Jos li s-a vorbit de egalitatea de gen și de șanse egale în știință, li s-a prezentat realizările științifice ale unor femei care și-au lăsat amprenta, precum Marie Curie care a descoperit radiațiile și izolarea elementelor radioactive, precum poloniul și radiul. Acest lucru a revoluționat fizica atomică și a avut un impact major asupra medicinii, cu utilizări ulterioare în radioterapie și imagistică medicală. La fel de importantă este și Ada Lovelace, cunoscută ca prima persoană programator din lume, a inventat mașina analitică, și a dezvoltat conceptele de programare și algoritmi pentru mașina analitică. Acest lucru a condus la conceperea primelor instrucțiuni de programare și la realizarea unor calcule complexe cu ajutorul mașinii, deschizând astfel calea pentru programarea computerelor.

“Caravana cu Științe” face posibil ca știința să transforme tinerii în #Eroi care luptă împotriva abandonului școlar prin activitățile sale, dar pentru a face asta cu succes, avem nevoie de tine!  Ajută-ne să scriem următorul capitol în istoria științei și să ajungem la cât mai mulți copiii pe care să-i apropiem de știință!

Proiectul “Caravana cu Științe” este finanțat prin programul Corpul European de Solidaritate al Uniunii Europene.

The Da Vinci System este o organizație pentru tineret care oferă tinerilor din Comunitatea Urbană Arieș oportunități de dezvoltare în domeniul #STEM. Având un istoric de nouă ani de implicare, asociația a contribuit la formarea a întregi generații de tineri implicați, prin intermediul inițiativelor care transformă educația în aventură.

Pentru a rămâne la curent cu inițiativele desfășurate de Asociația The Da Vinci System, urmărește pagina de Facebook Da Vinci (https://www.facebook.com/EducatieDaVinci) sau vizitează-ne pe www.thedavincisystem.ro

Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Farmacia Dr.Max
Bitcoin Exchange Liga 1 Case Pariuri Online

Ziarul care te prinde

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS