Tradiţia „babelor” este una veche de când lumea, însă multe femei o respectă cu sfinţenie până în ziua de azi. „Babele” trebuie alese în perioada 1-9 martie şi ele descriu felul de a fi al celei care îşi alege baba într-o anumită zi, însă, totodată, vorbesc şi despre starea sufletească şi dispoziţia care o vor însoţi tot anul.
Cum îţi alegi baba. Perioada 1-9 martie este cunoscută în popor sub denumirea de “Zilele Babelor” și face referire la venirea primăverii și Mărţişor. Babele, simbolizate de Baba Dochia, reprezintă, de fapt, ultima luptă care se dă între iarnă şi primăvară. După moartea Babei Dochia, simbol al anotimpului rece, zilele însorite iau locul celor mohorâte.
Potrivit legendei, Baba Dochia avea o noră pe care nu o iubea mai deloc şi pe care o chinuia ori de câte ori se ivea oacazia. Într-o zi de 1 martie, Baba Dochia şi-a trimis nora la râu să spele lâna şi să o transforme din neagră în albă. Tânăra a fost ajutată de un înger, care i-a dat o floare albă şi care i-a spus să spele lâna cu ea. La întoarcere, Baba Dochia a văzut floarea din mâna nurorii şi a crezut că a venit primăvara, astfel încât a decis să plece cu oile la munte.
Baba Dochia a îmbrăcat nouă cojoace de blană şi a plecat cu oile pe munte. Însă Babei îi era din ce în ce mai cald, astfel că renunţa pe rând la câte un cojoc. Când a dezbrăcat şi ultimul cojoc, a venit gerul, iar Baba Dochia a îngheţat. Se spune că Dumnezeu a transformat-o atunci în stâncă, împreună cu oile. Se crede că acestea sunt, de fapt, “Babele” din Munţii Bucegi.
Semnificaţia babelor
În această perioadă, fiecare femeie poate să îşi aleagă o zi, adică o “babă”, iar în funcţie de vremea din ziua aleasă, va afla cum va fi anul respectiv pentru ea. După această dată încep Moșii, perioadă în care este rândul bărbaţilor să îşi aleagă câte o zi.
În primele zile ale lunii martie, vremea este schimbătoare: temperaturile ridicate pot alterna cu temperaturile scăzute, iar zilele însorite pot alterna cu zile friguroase şi înnorate. Aceste zile „vorbesc” despre felul de a fi al femeilor care şi-au ales „baba” într-o anumită zi şi, în acelaşi timp, anticipează starea de spirit, norocul şi predispoziţia fiecăreia în tot restul anului.
„Se spune că vremea din aceste zile relevă starea lăuntrică şi bunătatea sufletească a fiecărei persoane. Astfel, dacă vremea este frumoasă şi soarele străluceşte, omul este voios şi bun la suflet şi îi va merge bine tot anul următor. În schimb, dacă vremea este întunecată, acela nu va fi un om bun la suflet şi va fi supărăcios tot anul. Pe de altă parte, se spune că dacă ninge sau plouă în acea zi este semn de bogăţie”, spune muzeografulPaula Popoiu, director al Muzeului Satului din Bucureşti, potrivit ziarulunirea.ro