Masă rotundă în Parlamentul României
28 noiembrie, București: Comisia pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați din Parlamentul României și Organizația pentru Dezvoltarea Profesională a Femeilor (denumită în continuare Carierista) au organizat evenimentul cu tema Reinserția pe piața muncii a femeilor și oportunități în domenii care sunt slab reprezentate. Inițiativa a reunit peste 50 de invitați, membri ai Parlamentului României, reprezentanți ai Guvernului și instituțiilor guvernamentale, ai mediului diplomatic, privat, academic și ai organizațiilor non-profit de profil. Masa rotundă marchează Ziua Internațională pentru Eliminarea Violenței Împotriva Femeilor, precum și lansarea oficială a programelor Carierista. Astfel, au fost aduse în dezbatere importanța protejării drepturilor omului, eliminarea violenței de toate tipurile împotriva femeii și identificarea de soluții pentru reinserția pe piața muncii a femeilor vulnerabile.
Discuțiile avute în cadrul mesei rotunde au fost unele aplicate, bazate pe exemple concrete de bune practici din afara țării, prin participarea Excelenței Sale Anna Hällerman, ambasadoarea Suediei la București și a reprezentanților Ambasadei Statelor Unite și Ambasadei Finlandei. De asemenea, au fost împărtășite idei implementate deja cu succes de companii în România, pentru a promova egalitatea de șanse și diversitatea, dar și inițiative legislative aflate în acest moment pe agenda autorităților. Din experiența lor la firul ierbii, organizațiile non-profit care au proiecte sociale dedicate femeilor au identificat ca bariere principale în calea integrării lor pe piața muncii: accesul la servicii cheie cum sunt grădinițele și creșele de stat, discriminarea de gen și hărțuirea în cadrul profesional, îndeplinirea sarcinilor casnice ca o dublă zi de muncă sau presiunea de a alege între carieră și familie, mentalitățile misogine și stereotipurile de gen.
Remediile identificate pentru aceste probleme sunt: progresul legislativ și aplicarea corectă a normelor, programe de protecție socială țintite, cote de gen, investiția în programe de educație și sănătate pentru femei, mentorat cu implicarea sectorului de business, sprijinirea antreprenoriatului, toate potențate printr-o colaborare reală între mediului public, cel privat, cel non-profit și cel academic. Principala concluzie a zilei a fost că integrarea femeilor în piața muncii și independența lor financiară sunt unelte puternice prin care acestea să poată ieși mai ușor din situații vulnerabile, iar femeile care reușesc să își atingă adevăratul potențial produc apoi un efect pozitiv în cascadă în comunitate.
Viziunea organizației Carierista, lansată pe 27 noiembrie, este o societate în care femeile sunt susținute să trăiască o viață împlinită prin acces la educație, dezvoltare profesională, integrare pe piața muncii, recompensare echitabilă și reprezentare la nivelurile cele mai înalte. Misiunea organizației este să rescrie codul social și să creeze un ecosistem în care femeile au acces la resursele de care au nevoie pentru a-și găsi drumul profesional. Prin programe la firul ierbii și o comunitate diversă, acestea primesc sprijin să își găsească un job, să își depășească limitele și să devină, la rândul lor, sprijin pentru alte femei din comunitatea lor.
„Egalitatea de șanse este piatra de temelie a unei societăți moderne și incluzive. Investiția în reinserția femeilor pe piața muncii, mai ales în domenii unde ele sunt subreprezentate, nu înseamnă doar corectitudine, ci și progres economic, social și cultural. Este esențial să continuăm să creăm politici și inițiative care sprijină femeile să își descopere potențialul, să își reconstruiască carierele, iar acest demers necesită colaborarea tuturor: sector public, privat și societate civilă. Împreună putem schimba traiectorii și redefini viitorul.”, a declarat Mara Calista, Deputat și Vicepreședinte al Comisiei pentru egalitatea de șanse pentru Femei şi bărbaţi din Parlamentul României.
Steliana Moraru, Președintă a Board-ului Carierista, a adaugat că: „Reinserția femeilor pe piața muncii nu este doar o provocare economică, ci și o oportunitate de a rescrie reguli fundamentale despre diversitate, incluziune și inovație. Fiecare femeie care își regăsește locul într-o organizație aduce cu sine competențe și perspective care pot transforma organizații și comunități. Este responsabilitatea noastră, ca societate, ca organizații, să construim un mediu care susține această tranziție, să deschidem uși către domenii slab reprezentate și să transformăm barierele în punți către o piață a muncii echitabilă și diversă. Acesta este contextul în care lansăm Carierista, o organizație non-profit care deservește femei aflate în situații vulnerabile, pe care le pot depăși mai ușor dacă devin, cu ajutorul nostru, independente financiar.”