<
Actualitate

Cum funcționează stimulatoarele cardiace: Explicații și beneficii pentru pacienți

Cum funcționează stimulatoarele cardiace: Explicații și beneficii pentru pacienți

Inovațiile în medicină și tehnologie avansată au adus noi speranțe pentru pacienții cu probleme cardiace. Printre acestea se numără și un dispozitiv ingenios numit stimulator cardiac sau pacemaker. În acest articol, vei afla cum funcționează un astfel de dispozitiv și care sunt beneficiile sale pentru pacienți.

Ce sunt stimulatoarele cardiace și în ce situații sunt recomandate?

Un stimulator cardiac este un dispozitiv medical mic (de dimensiunea aproximativă a unei cutii de chibrituri), alcătuit dintr-un generator de puls și sonde de stimulare, care se implantează sub piele, în apropiere de inimă, pentru a trata diferite anomalii ale ritmului cardiac. Un stimulator cardiac poate fi unicameral (utilizat pentru a regla ritmul cardiac într-o singură cameră a inimii), bicameral (ale cărei sonde sunt conectate la două camere ale inimii, atriu și ventricul) sau biventricular (stimulează ambele camere inferioare ale inimii). Unul dintre cele mai performante tipuri de astfel de dispozitive este reprezentat însă de stimulatorul cardiac fără fir – este mai mic decât un pacemaker clasic și se poate implanta direct în inimă.[2][3]

Indiferent de tipul lor, stimulatoarele cardiace sunt recomandate în cazul pacienților care au diverse probleme cu ritmul cardiac. Printre principalele indicații pentru implantarea unui stimulator cardiac se numără, de exemplu:

  • bradicardia (ritmul cardiac prea lent) simptomatică;
  • sindromul QT lung;
  • cardiomiopatia hipertrofică obstructivă;
  • cardiomiopatia dilatativă;
  • blocul cardiac (întreruperi ale semnalului electric al inimii) de grad 2 sau 3;
  • boala de nod sinusal;
  • sincopa recurentă;
  • insuficiența cardiacă.[2][4]

Aceste afecțiuni pot cauza simptome precum oboseală, slăbiciune, amețeli sau chiar leșin. Prin implantarea unui stimulator cardiac, ritmul cardiac este corectat și simptomele pot fi ameliorate.[3]

Cm funcționează un stimulator cardiac?

Stimulatorul cardiac monitorizează în permanență ritmul inimii pacientului, iar atunci când acesta devine prea lent sau prea rapid, stimulatorul cardiac intervine prin trimiterea de impulsuri electrice către mușchiul cardiac. Aceste impulsuri electrice ajută inima să bată într-un ritm normal și regulat.

Stimulatoarele cardiace pot fi programate individualizat în funcție de nevoile fiecărui pacient. Asta înseamnă că medicul poate ajusta parametrii stimulatorului pentru a se potrivi cu nevoile specifice ale pacientului.[4]

Care sunt beneficiile stimulatoarelor cardiace?

Stimulatoarele cardiace aduc numeroase beneficii pacienților. Unul dintre cele mai semnificative beneficii ale acestor dispozitive este îmbunătățirea calității vieții pacienților. Acest dispozitiv medical poate ajuta, de exemplu, la reducerea simptomelor de insuficiență cardiacă, precum oboseala, leșinul sau dificultățile de respirație. Prin menținerea unui ritm cardiac regulat, pacienții se pot bucura de o viață mai activă și confortabilă.

Stimulatoarele cardiace sunt utilizate pentru a preveni sau controla aritmiile cardiace, care pot fi uneori fatale. Aceste dispozitive pot corecta un ritm cardiac lent, preveni un ritm cardiac prea rapid sau coordona contracțiile inimii pentru a îmbunătăți eficiența acesteia. Astfel, se pot evita complicațiile asociate cu aritmiile periculoase.[2][3][4]

Studiile au demonstrat, de asemenea, că pacienții cu stimulatoare cardiace pot avea o speranță de viață mai lungă decât cei care nu beneficiază de această tehnologie medicală.[1]

Stimulatoarele cardiace sunt dispozitive medicale esențiale, utilizate pentru a regla ritmul inimii și pentru a îmbunătăți calitatea vieții pacienților, prin ameliorarea simptomelor provocate de tulburări de ritm cardiac sau de insuficiență cardiacă. Implantarea unui astfel de dispozitiv este o procedură minim invazivă, cu riscuri puține și care pot fi evitate. Totuși, nu poate fi eliminată complet posibilitatea apariției unor complicații după implantarea stimulatorului cardiac.

Este important să respecți întocmai instrucțiunile medicilor, atât înainte de efectuarea procedurii, în vederea pregătirii pentru aceasta, cât și după ce ai trecut prin ea și ai fost externat din spital, pe durata întregii perioade de recuperare și ulterior. Ține, de asemenea, cont de faptul că există anumite măsuri de precauție pe care va trebui să le iei.[2][3] Mai multe informații despre acest subiect îți poate oferi însă medicul tău.

Bibliografie:

  1. Bradshaw, Pamela J, et al. „Life Expectancy after Implantation of a First Cardiac Permanent Pacemaker (1995–2008): A Population-Based Study”, International Journal of Cardiology, vol. 190, 1 July 2015, pp. 42–46, www.internationaljournalofcardiology.com/article/S0167-5273(15)00822-0/fulltext, https://doi.org/10.1016/j.ijcard.2015.04.099. Accessed 4 Oct. 2023.
  2. „Pacemaker”, Mayo Clinic, 2023, www.mayoclinic.org/tests-procedures/pacemaker/about/pac-20384689. Accessed 4 Oct. 2023.
  3. „Pacemakers: Who Needs Them”, National Heart, Lung and Blood Institute, 24 Mar. 2022, www.nhlbi.nih.gov/health/pacemakers/who-needs. Accessed 4 Oct. 2023.
  4. Puette, Jeffrey A, et al. „Pacemaker”, StatPearls Publishing, 12 Sept. 2022, www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK526001/. Accessed 4 Oct. 2023.

 

Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Farmacia Dr.Max
Bitcoin Exchange Liga 1 Case Pariuri Online

Ziarul care te prinde

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS