Ziarul 21 l-a intervievat pe edilul municipiului Turda, Cristian Octavian Matei, la început de an 2021. Ținând cont că anul 2020 a fost pus sub stăpânirea pandemiei de covid, am dorit să aflăm cum a fost anul, pentru administrația condusă de Cristian Matei.
Rep.: Cum a fost anul 2020 pentru administrația pe care o conduceți?
Cristian Matei: Un an bun aș putea spune. Poate că ar fi fost mai bun dacă elementele birocratice românești cât și cele europene nu ar fi fost de așa mare durată. Eu speram să ne putem descurca într-un an cu tot ceea ce a însemnat atragerea de fonduri europene. Mă refer în special la cel mai mare succes al mandatului trecut: Planul de Mobilitate Urbană, care din păcate a durat prea mult până am reușit să îl implementăm dar în final s-a reușit și acest lucru. Ne-am întins foarte mult cu acele notificări în jurnalul Uniunii Europene pentru faptul că doream să cumpărăm, pe comunitatea locală, prin fonduri europene, aceste autobuze și acest lucru presupune o anumită procedură care trebuie respectată. Ne-am conformat și în final am reușit cu mare succes acest nou transport de calitate în municipiul Turda. Am avut foarte multe șantiere, am dat drumul la foarte multe lucrări.
Am fost acuzat de opoziție că deschid prea multe șantiere însă eu aș vrea ca populația să înțeleagă că suntem mai conștienți decât s-ar crede și am încercat ca aceste lucrări să nu se suprapună de așa manieră încât în anumite zone ale orașului să nu se poată circula sau să existe tot felul de sincope în activitatea și desfășurarea transportului în municipiu, cu atât mai mult cu cât Turda are și o parte foarte bine industrializată, în special pe artera 21 Decembrie, ( Armata Roșie) unde avem foarte multe firme multinaționale care presupun export și dezvoltare și atunci intră foarte multe mașini de gabarit mare în Turda dar și ies foarte multe mașini. Toate aceste lucruri am încercat să le surprindem și să ne pregătim pentru absolut toate domeniile de care avea nevoie Turda.
În acest moment am rezolvat problemele stringente ale municipiului Turda respectiv, transportul în comun, infrastructura stradală, reușind să facem 93 de străzi construite de la zero, de la pământ. Avem multe străzi la stadiul de pământ lăsate moștenire de administrațiile dinaintea noastră. Ne-am confruntat cu niște probleme legate de infrastructură provenite din faptul că tramele stradale nu aveau lucrările edilitare făcute, drumurile nu erau întărite. Nu puteam să lăsăm nici o arteră de circulație la voia întâmplării care să aiba probleme după.
Au fost și asfaltări masive, dar înainte de asta a fost foarte mult de lucru pe reabilitarea și modernizarea a stratului de bază a unui drum. S-au făcut lucrări de amploare, lucrări de lungime destul de mari. Am încercat să surprindem prin toate proiectele pe care le-am obținut prin munca noastră și să aducem cât mai mulți bani europeni. Am și reușit să aducem fonduri europene. Una peste alta mă declar mulțumit de ceea ce s-a întâmplat. A fost un mandat riguros cu multe realizări, chiar în situație de pandemiei cum a fost anul 2020, cu probleme. Am lucrat tot timpul, nu am avut sincope, a ținut și vremea cu noi, deci este bine. Lumea, din rezultatului campaniilor care au avut loc cu puțin timp în urmă, a înțeles că s-a lucrat, ne-a acordat votul pentru a continua în forță și să aducem fonduri în Turda. Am fost o alternativă la o altă administrație care, până la urmă, și-a spus cuvântul.