<
Actualitate

CROMATICĂ ȘI CULOARE ÎN MANAGEMENTUL AFECȚIUNILOR HEPATICE – TABARA CULTURAL -TERAPEUTICĂ

CROMATICĂ ȘI CULOARE ÎN MANAGEMENTUL AFECȚIUNILOR HEPATICE – TABARA CULTURAL -TERAPEUTICĂ

COMUNICAT

Asociația Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din Transilvania a desfășurat în perioada 20-25 septembrie ediția a II-a a proiectului ”CROMATICĂ ȘI CULOARE ÎN MANAGEMENTUL AFECȚIUNILOR HEPATICE – TABARA CULTURAL -TERAPEUTICĂ”, proiect finanțat de la bugetul Local al Consiliului Judetean Cluj și  organizat în parteneriat cu Slow Food Turda.

Proiectul a costat în organizarea unei tabere culturale cu scop terapeutic prin care s-a urmărit creșterea calității vieții pentru 20 de pacienți cu afecțiuni hepatice din județele Cluj și Giurgiu, în cadrul căreias-au desfasurat activități creative și recreative în vederea promăvării moștenirii culturale, a obiceiurilor și tradițiilor  sătești.

Cele două componente ale proiectului: atelierul de terapie prin mișcare și dans șiatelierul de nutriție au vizat utilizarea culorilor în art terapie și în alimentație ca mijloc de comunicare simbolic pentru a exprima personalitatea, emoțiile și alte aspecte ale experienței umane. Art terapia se numără printre terapiile complementare destinate îmbunătățirii calității vieții pacienților, facilitează dezvoltarea emoțională prin reducerea stresului, a fricii și anxietății și, de asemenea, susține pozitiv eficacitatea tratamentelor medicale.

Prima zi: Atelierul de nutriție ”Tradiția din farfuria ta” a reușit, cu ajutorul Martei Poszonyi și a Centrului Gastronimic Turda, să creeze o punte între sănătatea fizică și psihică, prin alternarea cromatică a ingredientelor naturale folosite într-un preparat, asigurând astfelstarea de bine atât a celui care gătește cât și a celui care o mănâncă.

A doua zi:  prin vizita la  muzeul din Sandulesti am promovat invitatilor nostri portul traditional de pe Valea Ariesului, obiecte de arta traditionale specifice regiunii noastre si inscrisuri si tablouri vechi chiar si de peste 100 de ani.

Atelierul ”Dans pentru comunicare„ susținut de psiholog Costel Golfin,  a arătat că terapia prin dans este în fapt „utilizarea psihoterapeutică a mișcării ca proces care favorizează integrarea emoțională, socială, cognitivă și fizică a individului”, iar comportamentele expresive, comunicative și adaptive sunt luate în considerare atât pentru tratamentul de grup, cât și pentru cel individual. Terapia prin mișcare și dans este o formă versatilă de terapie care are la bază ideea că mișcarea și emoția sunt interconectate,  care folosește mișcarea pentru a ajuta indivizii să atingă integrarea emoțională, cognitivă, fizică și socială.

Prin derularea acestui proiect, APAH TRANSILVANIA a urmărit conștientizarea efectelor benefice ale activităților artistice la persoanele cu afecțiuni cronice, armonizarea personalității creșterea echilibrului psihic și al încrederii în sine, dezvoltarea comunicării și cooperării și nu în ultimul rând promovarea tradițiilor și obiceiurilor locale.

Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Farmacia Dr.Max
Bitcoin Exchange Liga 1 Case Pariuri Online

Ziarul care te prinde

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS