Printr-o rezoluție din anul 1993, ziua de 15 mai a fost declarată de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite ca fiind Ziua Internațională a Familiei. Obiectivul principal al acestei zile este de a accentua importanţa familiei şi a promova valorile familiei – egalitatea, dragostea, respectul, împărţirea echitabilă a responsabilităţilor casnice, combaterea tuturor formelor de violenţă împotriva femeilor, copiilor, persoanelor în vârstă, etc..
În intenția comunității internaționale, Ziua Familiei a fost menită a fi un prilej de sensibilizare a tuturor cetățenilor și autorităților cu privire la problemele cu care se confruntă familia în societatea contemporană, dar și o bună ocazie de a celebra uniunea dintre soț, soție și copii.
Recenta aniversare a Zilei Internaționale a Familiilor, care coincide și cu Ziua familie române, a readus în atenția publică rolul clasei politice autohtone în promovarea respectului şi atenției pentru familie. Desigur, sunt încă o serie de probleme cărora trebuie să le găsim rezolvarea în plan legislativ, cele mai stringente fiind violența domestică și inegalitatea de șanse între bărbați și femei. Sunt două capitole sensibile ale prezentului, unde înregistrăm încă, din păcate, recorduri nedorite.
Din acest punct de vedere, Guvernul și majoritatea parlamentară PNL au inițiat numeroase strategii și proiecte legislative și guvernamentale, destinate îmbunătățirii condiției familiilor din România, precum și pentru creșterea dorinței și responsabilității românilor de a-și forma o familie. Nu în ultimul rând, Ziua Familiei este o oportunitate de a face front comun împotriva fenomenului violenței domestice și pentru protejarea drepturilor copilului.