Decidenții PNL din conducerea Ministerului Educației au elaborat Strategia Națională de Educație Financiară (SNEF) 2024-2030, un act de o importanță esențială pentru evoluția armonioasă a viitoarelor generații.
Scopul Strategiei Naționale de Educație Financiară este deosebit de important și necesar în contextul actual al societăților moderne, beneficiile documentului fiind incontestabile, cu preponderență pentru elevi și studenți, dar și pentru adulți și operatorii economici.
Consider că SNEF va contribui fundamental la promovarea stabilității financiare personale, având în vedere că educația financiară îi va învăța pe copii și tineri să-și gestioneze banii proprii, să-și stabilească obiective financiare și să-și planifice viitorul financiar. Acest fapt va conduce inevitabil la reducerea stresului financiar și la creșterea stabilității financiare personale.
Un alt argument în favoarea implementării Strategiei este contribuția la prevenirea fraudelor și a înșelăciunilor. Conform cercetărilor de specialitate, tinerii și adulții care au o mai mare înțelegere a conceptelor financiare sunt mai puțin susceptibili să devină victime ale fraudelor și înșelăciunilor financiare, educația financiară învățându-i să recunoască și să evite astfel de situații.
Fără îndoială, SNEF va determina și promovarea dezvoltării economice, deoarece o populație cu o înțelegere mai bună a finanțelor personale poate avea un rol definitoriu în susținerea unei creșteri economice sănătoase și reziliente. Românii bine informați în legătură cu educația financiară sunt mai predispuși să facă investiții în educație, antreprenoriat și alte activități care pot stimula și dezvolta economia națională.
Nu în ultimul rând, Strategia va conduce și la reducerea inegalităților dintre diferite categorii ale populației, deoarece accesul la educația financiară va ajuta la diminuarea decalajelor existente din punct de vedere economic și social. Oamenii care învață să-și gestioneze eficient banii au șanse mai mari să-și îmbunătățească situația financiară și să-și depășească condiția socio-economică inițială.
În special pentru elevi și studenți, deprinderea noțiunilor financiare reprezintă o pregătire adecvată și concludentă pentru viața de adult. Educația financiară va conferi gama de cunoștințe și abilități necesare pentru ca tinerii să facă față cu succes responsabilităților financiare la maturitate, precum gestionarea unui buget, luarea deciziilor de investiții și planificarea pensiei.
Sunt încrezătoare că Strategia Națională de Educație Financiară reprezintă un pas esențial pentru îmbunătățirea bunăstării financiare a românilor, precum și a societății în ansamblu. Aceasta va contribui la formarea unei populații mai informate și mai responsabile din punct de vedere financiar, având un impact pozitiv pe termen lung asupra dezvoltării sociale și economice a României.
Deputat PNL Cluj,
CRISTINA BURCIU