Parlamentul României a adoptat un proiect de act normativ inițiat de PNL, care instituie o schemă de certificare voluntară a produselor exclusiv românești, „De Origine România – DOR”.
Demersul legislativ va rezolva probelemele legate de etichetarea preparatelor agroalimentare autohtone și va sprijini producătorii și procesatorii în concurența acerbă cu importurile din domeniu.
Motivația inițierii proiectului de lege a rezultat din vulnerabilitatea balanței comerciale cu produse agroalimentare, care înregistrează un posibil potențial sistemic, din cauza existenței unei relații strânse între deteriorarea deficitului de cont curent și declanșarea unei crize financiare sau de balanță de plăți, precum și pe fondul necesității asigurării securității alimentare.
Analiza efectuată de BNR în acest sens a relevat că deficitul comercial cu produse alimentare era de 4,3 miliarde euro la sfârșitul anului 2019, trendul menținându-se și în ultimii doi ani.
O altă situație îngrijorătoare care a stat la baza emiterii și votării acestui proiect legislativ este pierderea autonomiei alimentare naționale, în condițiile în care, pe lângă sectorul de carne de porc, România a pierdut foarte multe capacități de producție și din alte sectoare agroalimentare strategice, precum panificația și produsele lactate, după închiderea lor de către proprietarii externi.
Consider că certificarea voluntară „De Origine România – DOR” va susține în mod hotărâtor atât producătorii, cât și consumatorii, atestarea realizării produselor în țară, din materii prime 100% românești, reprezentând o garanție indiscutabilă a calității și sustenabilității preparatelor comercializate pe piața autohtonă.
Deputat PNL Cluj,
CRISTINA BURCIU