Cristina Burciu: România Verde prinde contur: Noi finanțări pentru producerea de energie electrică din surse regenerabile destinate instituțiilor publice și companiilor private
România Verde, un program complex și ambițios inițiat de conducerea liberală a Ministerului Energiei, începe să prindă contur, prin multiplicarea proiectelor lansate în vederea suportării consumului de energie electrică din surse regenerabile, atât pentru instituțiile publice, cât și pentru companiile private. În acest sens, țara noastră are la dispoziție suma de 16 miliarde de euro din Fondul pentru Modernizare, apelul destinat instituțiilor publice în vederea eficientizării energetice având deja primii beneficiari.
Semnarea primelor contracte de finanțare destinate investițiilor în energia verde pentru comunitățile locale a survenit în timp record, în mai puțin de două luni de la lansarea apelului adresat autorităților publice, după ce MinisterulEnergiei a finalizat etapele de evaluare și contractare pentru solicitanți.
Maximizarea investițiilor în cadrul acestor programe este în grafic, până acum fiind depuse 1227 aplicații de finanțare, resursele financiare existente fiind suficiente pentru aproximativ 960 de proiecte eligibile, cu rezerva suplimentării bugetului, în funcție de numărul total al planurilor de afaceri sustenabile, ținta fixată fiind dinamizarea accesului municipiilor, orașelor și comunelor la producția de energie verde.
Suplimentar, în luna martie Ministerul Energiei va iniția alte două noi apeluri pentru companiile private, cu un buget total de 815 milioane de euro, destinate finanțării producției și autoconsumului din producția de energie solară, eoliană și hidro. Investițiile respective vor conduce la crearea de noi locuri de muncă, la apariția competitivității pragmatice în mediul privat românesc și, nu în ultimul rând, la scăderea facturilor la energia electrică pentru toți românii, pe termen mediu și lung.
Cele două ghiduri de finanțare ale solicitantului au fost introduse în circuitul de consultare publică, astfel încâtpotențialii beneficiari își pot prezenta sugestiile de îmbunătățire.
Realizarea acestor investiții va reprezenta finanțarea producției a încă cel puțin 2000 MW energie verde pentru sistemul energetic românesc, aplicanții respinși în cadrul apelului Investiția 1 – PNRR primind astfel o nouă șansă de susținere în cadrul acestui program aferent Fondului pentru Modernizare.
Deputat PNL Cluj, CRISTINA BURCIU