România dispune de cantități suficiente de energie pentru necesarul populației și economiei
Decidenții Guvernului liberal Nicolae-Ionel Ciucă au analizat situația actuală a României în ceea ce privește rezervele de gaze naturale, pregătirea stocurilor pentru perioada viitoare, precum și stadiul proiectelor de investiții aferente creșterii capacității de producție și depozitare a energiei.
Îmbucurător pentru români este faptul că deciziile adoptate de Executiv asigură, în mod predictibil, rezervele de gaze naturale necesare consumului cetățenilor și mediului de afaceri. Verificările de ultimă oră indică un grad de ocupare a depozitelor de gaze în proporție de 49,5% din capacitate. Aceasta garantează în proporție suficientă cantitatea necesară populației și economiei naționale, independent de evoluțiile meteorologice din această lună.
De remarcat este că Guvernul a luat toate măsurile adecvate pentru ca, în perioada viitoare, inclusiv în sezonul rece 2023-2024, țara noastră să dispună de capacitatea optimă pentru a depozita peste trei miliarde de metri cubi de gaze naturale, cantitate considerată a fi suficientă, chiar dacă vom asista la o creștere a consumului intern.
Grupul de Lucru Interdepartamental pentru Securitate Energetică (GLISE), înființat la nivel guvernamental, a mai dezbătut și variantele existente în prezent în vederea creșterii capacităților de producție de energie, diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze naturale și majorarea structurilor de depozitare.
Un accent deosebit este pus pe pregătirea și definitivarea proiectelor de investiții finanțate din Fondul de Modernizare și prin intermediul Inițiativei celor 3 Mări, instrumente de care țara noastră se prevalează în scopul valorificării optime în vederea atingerii obiectivului național de securitate energetică.
Este important ca populația să știe că România este o țară sigură, în prezentul context internațional nesigur, beneficiind de un nivel corespunzător de resurse energetice, pentru a fi asigurate fără probleme necesitățile actuale și viitoare, atât ale oamenilor, cât și ale mediului de afaceri.
Pentru viitorul sezon rece, responsabilii din domeniul energiei pregătesc resursele estimate de consum și, de asemenea, analizează soluțiile de suplimentare a cantității energetice de care vom avea nevoie în anii următori.
Sunt optimistă cu privire la succesul demersului de realizare a securității energetice a României, inițiat de Guvernul condus de PNL, reușita obiectivului fiind determinată atât de acordurile de colaborare stabilite cu partenerii externi, pentru diversificarea resurselor de aprovizionare cu gaz, cât și de investițiile consolidate efectuate în acest domeniu strategic.
Deputat PNL Cluj, CRISTINA BURCIU