Reînceperea cursurilor școlare în unitățile de învățământ constituie un pas important spre revenirea la normalitate, concomitent cu scăderea numărului cazurilor de noi îmbolnăviri și cu derularea programului de vaccinare. Redeschiderea școlilor se face după un plan coerent și bine stabilit, măsurile emise de Ministerul Educației si de Ministerul Sănătății având drept scop protejarea și menținerea sănătății copiilor, a cadrelor didactice și a personalului auxiliar din unitățile de învățământ. Au fost luate deciziile necesare pentru ca orele să se desfășoare în condiții de siguranță sanitară pentru prevenirea răspândirii virusului SARS-CoV-2 și sper că autoritățile locale și managerii din școli au capacitatea organizatorică și administrativă să le pună în aplicare corect și la timp.
Consider că reînceperea cursurilor este de bun augur, mai ales că mare parte dintre salariații din sistemul educațional, respectiv aproape 200.000 de persoane, și-au exprimat dorința de a fi vaccinați. Scenariile pentru reluarea activităților ce impun prezența fizică a preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ sunt următoarele:
VERDE – incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mică sau egală cu 1 la 1.000 de locuitori – activitățile care impun prezența fizică în unitățile de învățământ sunt permise pentru TOATE CATEGORIILE DE ANTEPREȘCOLARI, PREȘCOLARI și ȘCOLARI;
GALBEN – incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 1 la 1.000 dar mai mică sau egală cu 3 la 1.000 de locuitori – activitățile care impun prezența fizică în unitățile de învățământ sunt permise pentru ANTEPREȘCOLARI, PREȘCOLARI și ELEVII claselor din învățământul primar și cei ai claselor terminale din învățământul gimnazial, liceal, profesional și postliceal;
ROȘU – incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 3 la 1.000 – activitățile care impun prezența fizică sunt permise pentru toți ANTEPREȘCOLARII, PREȘCOLARII, ELEVII CLASELOR DIN ÎNVĂȚĂMÂNTUL PRIMAR.
Sunt convinsă că reîntoarcerea copiilor în clase va fi de mare ajutor pentru continuarea în condiții optime a anului școlar, inclusiv din punctul de vedere al recuperării orelor, pentru elevii care au avut dificultăți în procesul de învățare online deoarece nu au dispus de echipamente IT sau nu au avut acces la internet. Cadrele didactice care vor susține orele remediale vor fi beneficia de o alocare financiară estimată la 30 de milioane de euro. Nu în ultimul rând, revenirea elevilor la școală este o măsură benefică și pentru părinții care i-au supravegheat și ajutat pe copii în ultimele luni și care își vor putea relua activitățile cotidiene.