<
Actualitate

Cristina Burciu: PNL adoptă măsuri concrete pentru combaterea evaziunii fiscale, eficientizarea administrativă și transparența fiscală

Cristina Burciu: PNL adoptă măsuri concrete pentru combaterea evaziunii fiscale, eficientizarea administrativă și transparența fiscală

Conducerea liberală a Ministerului Finanțelor va operaționaliza o serie de modificări legislative în sensul dinamizării măsurilor împotriva evaziunii fiscale și însănătoșirea mediului de afaceri și a relațiilor dintre agenții economici și consumatorii finali.

Proiectul de act normativ elaborat de MF prevede schimbări de structură în domeniul gestionării și implementării sistemului național privind factura electronică RO e-Factura, al aparatelor de marcat electronice fiscale, precum și excluderea accizelor din procedura de restructurare a obligațiilor bugetare.

Viziunea PNL referitoare la gestionarea și implementarea sistemului național RO e-Factura urmărește două ținte principale, respectiv digitalizarea și eficiența. Noul sistem va conduce la creșterea transparenței și eficientizării în procesul de administrare a facturilor, reducând astfel birocrația și timpul necesar pentru procesarea documentelor fiscale.

În paralel, un alt scop vizat este combaterea evaziunii fiscale, având în vedere faptul că autoritățile fiscale vor avea un control mai bun asupra tranzacțiilor comerciale, prin centralizarea și standardizarea facturilor, ceea ce va contribui implicit la majorarea colectării veniturilor la bugetul național.

Nu în ultimul rând, facturarea electronică va reduce riscul de erori umane care pot apărea în procesul de facturare manuală, oferind totodată posibilitatea de a implementa verificări automate.

Schimbările presupun extinderea utilizării sistemului de facturare electronică și pentru tranzacțiile între afaceri și consumatorii finali (B2C), în mod opțional în perioada 1 iulie 2024 – 31 decembrie 2024 și obligatoriu începând cu 1 ianuarie 2025. În consecință, toate persoanele impozabile care emit facturi către consumatori vor trebui să le raporteze în sistemul RO e-Factura. Asociațiile, fundațiile și agricultorii persoane fizice care aplică regimul special pentru agricultori vor fi exceptați temporar de la utilizarea sistemului RO e-Factura până la 30 iunie 2025, în vederea adaptării la sistem. Aceștia vor avea posibilitatea de a opta pentru utilizarea sistemului înainte de această dată, devenind obligatoriu pentru toate aceste categorii începând cu 1 iulie 2025.

Modificările și completările efectuate în funcționarea aparatelor de marcat electronice fiscale vor determina proceduri predictibile de trasabilitate și control. În primul rând, aparatele de marcat electronice fiscale vor permite autorităților fiscale să urmărească tranzacțiile în timp real, îmbunătățind astfel controlul fiscal și reducând riscul de fraudă. Pe de altă parte, vom asista la un flux de raportare mult mai ușor, aparatele respective simplificând procesul de raportare a vânzărilor și a TVA-ului pentru companii și asigurând totodată conformitatea cu reglementările fiscale. De asemenea, redimensionarea utilizării aparatelor de marcat moderne va facilita integrarea acestora cu sistemul de facturare electronică, asigurând o gestionare mai eficientă a datelor și o coerență între diferitele sisteme fiscale.

Decizia de excludere a accizelor din restructurarea obligațiilor bugetare are rolul de a simplifica procesul de restructurare a datoriilor fiscale, clarificând obligațiile companiilor și reducând confuzia în gestionarea acestor taxe. Accizele sunt o sursă importantă de venituri bugetare, iar eliminarea lor din procesul de restructurare poate contribui la asigurarea unui flux stabil de venituri din aceste taxe și, implicit, maximizarea colectării. Totodată, excluderea accizelor va permite concentrarea eforturilor de restructurare pe alte tipuri de datorii bugetare, care pot avea un impact esențial asupra viabilității economice a companiilor în dificultate.

În concluzie, modificările propuse de conducerea PNL a Ministerului Finanțelor au potențialul de a aduce beneficii semnificative în ceea ce privește eficiența administrativă și transparența fiscală. Consider că este vital ca implementarea acestor schimbări să fie realizată cu atenție, având în vedere impactul economic asupra companiilor, în special a celor mici și mijlocii.

Sunt încrezătoare că statul român va asigura suportul și ghidarea adecvate pentru a facilita tranziția și a maximiza astfel beneficiile acestor reforme, atât pentru operatorii economici, cât și pentru contribuabili.

 Deputat PNL Cluj,

CRISTINA BURCIU

Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Farmacia Dr.Max
Bitcoin Exchange Liga 1 Case Pariuri Online

Ziarul care te prinde

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS