<
Actualitate

Cristina Burciu: Plafonarea prețului polițelor RCA contribuie la protecția împotriva creșterii tarifelor și stabilizarea costurilor  

Conducerea PNL a Ministerului Finanțelor a inițiat dezbaterea publică a proiectul care reglementează soluția temporară de prelungire până la data de 30 septembrie 2024 a perioadei de aplicare a tarifelor de primă maxime şi a altor măsuri aplicabile de către societățile de asigurare care practică asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto, pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule şi de tramvaie.

Plafonarea prețului polițelor de asigurare obligatorie stabilite de către fiecare asigurător RCA la data de 28 februarie 2023 prevede ajustarea cu un procent de maximum 6,8%. Actul normativ stipulează, de asemenea, limitarea la maximum 8% din prima netă de cheltuieli de distribuție a comisioanelor de distribuție aferente contractelor RCA.

Totodată, despăgubirile se calculează în baza unui tarif care nu poate depăși costul mediu practicat de reprezentanțele rent-a-car ce oferă servicii de închiriere de autoturisme fără conducător auto și se acordă doar în situația în care vehiculul avariat nu mai poate fi utilizat din punct de vedere tehnic.

Salut plafonarea prețului polițelor de asigurare obligatorie auto (RCA) până la 30 septembrie 2024, deoarece efectele pozitive ale acestei măsuri afectează un număr însemnat de români.

În primul rând, consumatorii vor fi protejați prin stabilizarea prețurilor, plafonarea contribuind la prevenirea creșterii abrupte a tarifelor RCA, oferind protecție financiară pentru conducătorii autor și facilitând accesul la asigurările obligatorii pentru toți posesorii de vehicule. Din această perspectivă, proprietarii de mașini își pot planifica mai riguros bugetele personale și de afaceri, știind că prețurile RCA sunt limitate pentru o perioadă determinată.

Decizia MF va conduce și la creșterea încrederii oamenilor în sistemul de asigurări, într-o perioadă de instabilitate economică sau volatilitate a pieței, ceea ce determină majorarea stabilității. Nu în ultimul rând, plafonarea prețului polițelor de asigurare obligatorie va reprezenta un sprijin important pentru utilizatorii vulnerabili, populația cu venituri reduse beneficiind astfel de asigurări la prețuri accesibile, ceea ce reduce exponențial riscul de neasigurare.

Această măsură de reglementare temporară necesită o gestionare atentă din partea decidenților, pentru a echilibra protecția consumatorilor cu viabilitatea economică a companiilor de asigurări.

Sunt convinsă că autoritățile responsabile ale statului vor monitoriza atent efectele acestei măsuri și sunt pregătite să ajusteze politica în funcție de evoluțiile pieței și a reacțiilor părților implicate.

În concluzie, plafonarea prețurilor polițelor de asigurare obligatorie va aduce beneficii evidente pentru consumatori, prin protecția împotriva creșterii tarifelor și stabilizarea costurilor, dar presupune și provocări semnificative pentru companiile de asigurări, care pot avea consecințe pe termen lung asupra pieței și a stabilității economice în sectorul asigurărilor.

 

Deputat PNL Cluj,

CRISTINA BURCIU

 

Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Farmacia Dr.Max
Bitcoin Exchange Liga 1 Case Pariuri Online

Ziarul care te prinde

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS