Pacienții cu afecțiuni oncologice vor beneficia mult mai ușor de investigații de specialitate și tratament
Guvernul condus de primul ministru liberal Nicolae Ciucă a adoptat un act normativ care va simplifica exponențial accesul pacienților oncologici la investigații, tratament și alte proceduri indispensabile de care aceștia au imperioasă nevoie.
Concret, s-a eliminat bariera birocratică existentă până acum, conform căreia bolnavii de cancer nu puteau efectua în mod direct investigațiile de tip PET-CT, fiind necesară aprobarea acestora din partea comisiei speciale a Casei Naționale de Asigurări de Sănătate. Comisia respectivă se întrunea lunar pentru a aviza permiterea efectuării procedurilor oncologice, fapt ce determina prelungirea nejustificată a așteptării bolnavilor, care erau programați uneori,pentru examinări, chiarși după câteva luni.
Potrivit noilor reglementări cuprinse în Hotărârea de Guvern, bolnavii vor fi programați pentru efectuarea examinărilor de tomografie computerizată și imagistică prin rezonanță magnetică la recomandarea medicilor specialiști oncologi, în baza unor criterii medicale. Simplificarea metodologiei privind ajungerea efectivă a pacienților de cancer la investigații și tratament reprezintă multiplicarea șanselor acestora de a beneficia de întreg ansamblul instrumentar al sistemului de sănătate și, implicit, maximizarea posibilităților de vindecare.
Executivul mai are în vedere adoptarea unui pachet de măsuri concret și sustenabil de asistență dedicat pacienților de cancer, care prevede inclusiv derularea unor investiții record în ceea ce înseamnă tratarea integrată.
În acest sens, sunt în fază de finalizare normele de aplicare a Planului Național de Control și Combatere al Cancerului, a cărui priorități sunt prevenția, depistarea precoce și schematizarea accesului la tratament și la terapii personalizate.
Investițiile preconizate în oncologia românească vor depăși două miliarde de lei, sumă destinată reducerii infecțiilor nosocomiale din spitalele oncologice din toată țara, precum și inaugurării a șapte noi centre de radioterapie, între care și în Cluj-Napoca.
Totodată, printr-un proiect PNRR în valoare de cinci milioane de euro, vor fi achiziționate caravane mobile de screening pentru cancerul mamar și cel de col uterin, care vor ajunge în toată țara, mai ales în zonele izolate, cu comunități lipsite de servicii medicale.
În concluzie, avem perspectivele optimiste în ceea ce privește rezolvarea problemelor pacienților oncologici, precum și îmbunătățirea continuă a serviciilor medicale oferite de stat, fapt ce va conduce atât la majorarea șanselor de vindecare, cât și la creșterea speranței de viață a românilor.
Deputat PNL Cluj, CRISTINA BURCIU