<
Actualitate

Cristina Burciu: Gestionarea fondurilor europene nerambursabile aferente Politicii de coeziune, eficientizată prin simplificare și digitalizare

Cristina Burciu: Gestionarea fondurilor europene nerambursabile aferente Politicii de coeziune, eficientizată prin simplificare și digitalizare

Cristina Burciu: Gestionarea fondurilor europene nerambursabile aferente Politicii de coeziune, eficientizată prin simplificare și digitalizare

Politica de coeziune se remarcă drept una dintre cele mai importante și complexe politici din cadrul Uniunii Europene, având ca obiectiv principal reducerea disparităților economice, sociale și teritoriale între diferitele regiuni ale statelor membre.

Toate cele 16 programe ulterioare din cadrul Acordului de Parteneriat au fost aprobate de Comisia Europeană, autoritățile de management din România fiind în prezent în plin proces de finalizare a sistemelor de management de control ale acestora, în vederea lansării apelurilor de proiecte.

Aceste programe oferă alocații financiare pentru investiții strategice în România, context în care procedurile de accesare trebuie să fie adaptate nevoilor reale ale beneficiarilor, pentru a le asigura accesul facil și flexibil la fondurile externe nerambursabile.

În scopul reglementării acestei situații, a fost votată și promulgată Legea nr. 45/2024 pentru aprobarea OUG nr. 23/2023 privind instituirea unor măsuri de simplificare și digitalizare pentru gestionarea fondurilor europene aferente Politicii de coeziune 2021-2027. Obiectivul noii legi este asigurarea accesului ușor, transparent, nediscriminatoriu, competitiv și simplificat la fondurile externe nerambursabile, cu respectarea prevederilor Regulamentului (UE) 2021/1060 al Parlamentului European și al Consiliului din 24 iunie 2021, care stabilesc normele financiare aplicabile acestor fonduri.

Actul normativ prevede schematizarea metodologiilor de evaluare a proiectelor prin modificarea condițiilor de eligibilitate. De asemenea, legea stipulează elaborarea unei singure declarații a solicitantului, depusă odată cu cererea de finanțare, digitalizarea conformității administrative, precum și limitarea criteriilor și subcriteriilor aferente evaluării tehnice și financiare.

Sunt încrezătoare că gestionarea implementării măsurilor de interoperabilitate a colaborării între autorități, consolidate prin acest act normativ, va avea ca efect direct și imediat creșterea eficienței și simplificarea verificării condițiilor de eligibilitate, precum și reducerea sarcinilor administrative a solicitanților de fonduri, mai ales în fazele de evaluare, selecție și contractare a proiectelor.

 Deputat PNL Cluj, CRISTINA BURCIU

Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Farmacia Dr.Max
Bitcoin Exchange Liga 1 Case Pariuri Online

Ziarul care te prinde

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS