„Legea privind asigurarea accesului persoanelor fizice la servicii de internet în bandă largă, la punct fix, recent promulgată de preşedintele României, Klaus Iohannis, constituie un nou pas spre dezvoltarea generală a țării și progresul comunităților locale. Cea mai importantă prevedere a legii este asigurarea accesului persoanelor fizice, în măsura în care este rezonabil, la cel puţin un serviciu funcţional de internet în bandă largă, prin intermediul unei conexiuni la punct fix.
De asemenea, noul act normativ stipulează că, în termen de 3 ani de la data intrării în vigoare a prezentei legi, instituţiile şi autorităţile publice, indiferent de modalitatea de finanţare, au obligaţia de a avea conectare la o reţea publică de comunicaţii electronice, capabile să furnizeze servicii de internet, la viteze de transfer a datelor şi alte condiţii de calitate adaptate nevoilor specifice, toate clădirile pe care le deţin în proprietate ori le au în administrare şi care au ca destinaţie principală furnizarea de servicii publice, dacă aceste clădiri se află în aria de disponibilitate a cel puţin unei reţele capabile să furnizeze serviciile de internet necesare.
Propunerea legislativă aparține deputaților PNL, însă a fost semnată de alți 150 de parlamentari din toate partidele politice reprezentate în Legislativ, creându-se astfel o largă majoritate pentru susținere, fiind votată cu 278 de voturi pentru şi doar trei împotrivă.
Consider că România avea nevoie de această lege, deoarece ea va avea un impact major în ceea ce înseamnă toate capitolele legate de dezvoltare, cu precădere a zonelor care, până acum, au avut acces dificil la serviciile de internet sau nu au beneficiat de acesta.
De altfel, unul dintre obiectivele Guvernului Nicolae Ciucă are în vedere reducerea decalajelor existente în prezent între mediul urban și cel rural, iar aplicarea acestei legi se înscrie în dezideratul de bunăstare scontat. Internetul la punct fix este una dintre componentele strategiei de digitalizare a României și va contribui la scoaterea din izolare a multor comunităţi.
Clasificarea internetului ca serviciu universal va determina o creștere importantă atât a vitezei acestuia, cât și a accesibilității pentru români, indiferent în ce zone ale țării locuiesc.”