Avizul pozitiv al Comisiei de Monitorizare din cadrul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) pentru raportul de țară al României demonstrează, fără echivoc, progresele înregistrate de țara noastră în domeniile cheie de referință.
În special, a fost apreciat proiectul de desființare a Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ), calificat drept un pas important în independența justiției și în definirea statului de drept.
Documentul APCE relevă și evoluțiile considerabile reușite de România în lupta anticorupție, precum și în ceea ce privește respectarea drepturilor omului. Mai mult, la capitolul protecția minorităților naționale, țara noastră este menționată ca fiind un exemplu de bune practici în Europa.
Raportul mai subliniază că în noile legi ale justiției au fost introduse și recomandările Mecanismului de Cooperare și Verificare(MCV), ale Comisiei de la Veneția și ale instanțelor judiciare, inclusiv ale Consiliului Superior al Magistraturii, garantul independenței justiției. Comisia de Monitorizare a mai decis și solicitarea opiniei Comisiei de la Veneția asupra legilor justiției, o procedură firească pentru toate statele membre ale Uniunii Europene, în spețele referitoare la reformele din domeniu.
Reprezentanții PNL au colaborat în ultimii ani, în mod activ și permanent, cu Comisia de la Veneția, pe tema îmbunătățirii legilor justiției. Apreciem rolul de partener al acestei instituții prestigioase, care acționează și militează în sprijinul democrației și instaurării statului de drept la nivelul fiecărei țări membre. În redactarea noului pachet de legi, ministrul PNL al Justiției, Cătălin Predoiu, a luat în calcul și a implementat cu celeritate toate opiniile anterioare ale Comisiei de la Veneția, precum și recomandările din MCV. În consecință, a fost consolidat substanțial planul României pentru adoptarea legilor justiției și ridicarea MCV.
Consider că realizarea acestor deziderate, cu valoare de angajament, constituie pași importanți în îndeplinirea obiectivului României de aderare la spațiul Schengen până la sfârșitul acestui an.