<
Actualitate

CRISTINA BURCIU: Aplicarea noului Cod Silvic va conferi un grad sporit de protecție a pădurilor

CRISTINA BURCIU: Aplicarea noului Cod Silvic va conferi un grad sporit de protecție a pădurilor

CRISTINA BURCIU: Aplicarea noului Cod Silvic va conferi un grad sporit de protecție a pădurilor

Intrarea în vigoare a noului Cod Silvic, elaborat de conducerea liberală a Ministerului Apelor și Pădurilor, va avea un rol determinant în raționalizarea cadrului juridic al fondului forestier național, în diminuarea ilegalităților din exploatarea lemnului, precum și în gestionarea pragmatică a pădurilor.

Codul Silvic face parte din prevederile obiectivelor de investiții finanțate prin Planul Național de Redresare și Reziliență, Componenta C2  – Păduri și protecția biodiversității, „Reforma sistemului de management și a celui privind guvernanța în domeniul forestier prin elaborarea unei noi Strategii forestiere naționale și a legislației subsecvente”.

Actul normativ stabilește reguli și proceduri clare referitoare la exploatarea sustenabilă a resurselor forestiere, inclusiv norme pentru tăierea arborilor și reguli privind replantarea și regenerarea pădurilor.

Documentul inițiat de PNL include prevederi distincte pentru protecția biodiversității, conservarea habitatelor naturale și prevenirea degradării mediului înconjurător în zonele forestiere.

Noua legislație reglementează, de asemenea, administrarea pădurilor de către autoritățile publice sau private, inclusiv prin stabilirea unor reguli precise privind amenajarea teritoriului forestier, supravegherea și monitorizarea pădurilor.

Totodată, noul Cod Silvic conține prevederi în vederea implicării comunităților în gestionarea și protejarea pădurilor, asigurându-se că administrațiile publice locale vor obține anumite beneficii în urma utilizării eficiente a resurselor forestiere.

Un capitol extrem de important vizat de conducerea MMAP este aplicarea noilor dispoziții legale în ceea ce privește combaterea și prevenirea defrișărilor ilegale, inclusiv înăsprirea sancțiunilor acordate celor care încalcă normele de protecție a pădurilor.

Nu în ultimul rând, armonizarea legislației silvice stipulează în mod concret protejarea drepturilor pădurarilor și a comunităților indigene care trăiesc în sau în apropierea pădurilor.

Sunt convinsă că aplicarea prevederilor noului Cod Silvic va avea un impact substanțial  în ceea ce înseamnă administrarea și protecția pădurilor, cu atât mai mult cu cât actul normativ interzice tăierile la ras în aproape jumătate din suprafaţa forestieră a ţării.

 

Deputat PNL Cluj,

CRISTINA BURCIU

Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Farmacia Dr.Max
Bitcoin Exchange Liga 1 Case Pariuri Online

Ziarul care te prinde

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS