Mai sunt câteva zile până începe noul an educațional și am dorit să aflăm opinia edilului municipiului Turda, Cristian Octavian Matei, cu privire la începerea anului școlar la Turda. Vom discuta cu dânsul despre infrastructura școlară, cerințe din partea directorilor de școli, dotări ale sălilor de clasă și despre festivitatea de începere a noului an.
Rep.: Domnule primar, înainte de toate, vreau să vă mulțumesc pentru că ați acceptat acest interviu și vă spun: Bună ziua!
Cristian Matei: Bună ziua! Și eu vă mulțumesc pentru invitație și subiectul este foarte bine venit. Chiar în aceste zile am avut niște importuri masive de mobilier din Elveția pentru școli și au fost dotate Școala Teodor Mureșanu cu mobilier în toate clasele. A fost dotată Școala Ioan Opriș cu trei tiruri de mobilier și Școala „Horia, Cloșca și Crișan” cu trei tiruri. În continuare se vor derula alte importuri, vor urma și computere, table electronice, iar încetul cu încetul vrem să facem o dotare corespunzătoare la fiecare școală. Încă, din păcate, avem școli unde se desfășoară procesul de învățământ cu cretă, la tablă, dar nu pentru mult timp. Sperăm ca în circa șase luni să avem la toate școlile tăblițe electronice. Probleme deosebite nu sunt fiindcă noi am anticipat toți pașii pentru școli. În primul rând, ceea ce știți și dumneavoastră, a avut loc renovarea a cinci școli din Turda cu șase locașuri de învățământ. A fost o reabilitare majoră, la interiori și exterior. Poate că pentru sistemul energetic la unele școli nu au ajuns sumele, dar avem alte proiecte europene pentru sistemele energetice din școli. Chiar refacerea instalațiilor electrice unde este cazul.
Dar în general, școlile au fost renovate, am avut o sumedenie de intervenții la dumneavoastră, respectiv la toate organismele de presă și au fost și filmări din partea dumneavoastră, deci se cam știe că școlile din Turda au fost renovate. De asemenea, aceste școli au fost făcute prin fonduri guvernamentale, prin PNDL, dar grădinițele nu au avut acces în acel moment acele fonduri, drept urmare, am apelat la fonduri europene. În acest moment, ultimele două grădinițe și creșe au intrat în renovare complet, este vorba despre Sfânta Maria și Prichindelul Isteț. Deci, la Sfânta Maria sau la Prichindelul Isteț, nu mai știu exact, este o sumă foarte mare: 2, 3 milioane de euro. Practic, se va putea reamenaja, reabilita și moderniza întreaga grădiniță și creșă. Acum, există și prezumția de a fi preluate creșele de către Ministerul Învățământului și atunci aceste locașuri care sunt în comun, vor fi unitare pentru sistemul preșcolar de învățământ. Pe lângă aceste chestiuni care sunt în derulare, anul școlar după cum știm toți, va începe în 13 septembrie cu prezența fizică a tururor elevilor și preșcolarilor. Dacă se trece de o incidență de șase la mie atunci se va trece pe online. Este ceva mai simplu, nu sunt atâtea condiții complexe, deci peste șase la mie se trece în on line. De asemenea, o chestie meritorie a executivului turdean este acest proiect de aproape 24 de milioane de lei prin care se achiziționează tablete grafice, tăblițe interactive și calculatoare noi pentru toți elevii din școlile turdene și este vorba de fiecare școală cu sute de tablete noi.
Noi avem un tabel centralizator și și etapele în care se află proiectul, iar la unele este deja implementat, la unele în curs de implementare. Dacă sunteți interesați și veți dori să faceți sau știu eu, doriți să apară emisiunea aceasta și în ziarul scris, atunci o să vă dăm un tabel cu absolut tot ceea ce se întâmplă. În ceea ce privește dotarea școlilor cu dispozitive de prosoape, hârtie, circuite funcționale de intrare /ieșire a elevilor și soluți de curățenie, dispensere, detergenți, toate acestea au fost achiziționate acum doi ani. Dacă vă aduceți aminte, a existat un proiect pilot prin care toate aceste ustensile au fost introduse în școli și toate școlile beneficiază de aceste lucruri. Deci practic, cu sistemele de renovare, cu mijloacele electronice care intră în viața elevilor și care sunt în curs de implementare și cu toate ustensilele cu care au fost dotate școlile, eu spun că suntem pregătiți pentru un sistem de învățământ în cele mai bune condiții.
Rep: Mai voiam să vă întreb, dacă tot ați adus în discuție infrastructura școlară, faptul că la un moment dat am postat și noi un articol referitor la construirea unei creșe în Turda, prin Ministerul Dezvoltării. Să ne spuneți câteva detalii despre construcția acestei noi creșe.
Cristian Matei: Da, am ales să facem o creșă medie, de tip mediu, din discuții cu directorii de creșe de la celalalte unități pe care le avem, a reieșit că ar fi nevoie de o creșă de tip mediu, respectiv 70de preșcolari și ar fi bine să fie construită în zona Oprișani, unde este cea mai mare populație. Am găsit patru alternative unde am putea construi creșa, însă este destul de pretențios ceea ce cere Ministerul, este vorba despre o suprafață destul de mare, comparabilă cu suprafața unui teren de fotbal și este foarte greu acum să încadrăm această suprafață, să o înghesuim undeva unde ar fi loc. Avem mai multe soluții, sperăm că o vom găsi pe cea mai bună, adică să fie la egală distanță față de punctele celor patru cartiere Oprișani.
Rep.: Domnule primar, cum va începe anul? Și unde o să participați dumneavoastră la festivitatea de începere a noului an școlar?
Cristian Matei: Acum dacă stau să mă gândesc, dacă vorbim de școli generale, cea mai mare școală este Teodor Mureșanu. Acum doi ani am fost la deschiderea cursurilor la Școala „Horia, Cloșca și Crișan”. Am avut niște investiții interesante la Chimie 1, au fost trei locașuri reabilitate, respectiv liceul în sine, cantina și internatul. S-ar putea să fie și un liceu sportiv, iar noi având tendință sportivă acum în Turda cu Sala Polivalentă și cu tot ce facem și cu toate investițiile celorlalte pe fonduri, s-ar putea să particip la deschiderea anului de învățământ la Liviu Rebreanu.
Rep.: Din câte am înțeles și din ce se aude prin presa națională, festivitatea începerii anului școlar o să se desfășoare, totuși, fizic, doar că o să fie supusă unor condiții cu purtare de mască și distanțare un metru și o să fie doar în curtea școlilor.
Cristian Matei: Da, din câte am discutat cu directorii de școli, nu se vor hazarda la nimic care este în plus sau care ar afecta condițiile de restricții. Incidența în Turda în acest moment este cea mai mică dintre municipiile din județul Cluj, ieri ( n.r. luni) era 0, 24, dar sperăm să nu crească și să beneficiem de cea mai mică incidență în continuare. Dar, vor respecta toate condițiile ca să nu avem probleme majore.
Rep.: Că ați adus în discuție și directori de școli, au fost ceva necesități ridicate de directori de școli către administrația locală?
Cristian Matei: Nu foarte mari. Practic, prin toate proiectele pilot, prin toate proiectele europene, prin toate proiectele guvernamentale, prin tot ceea ce am putut, am încercat să ajutăm fiecare școală. Prin importurile pe care le-am făcut, deci chiar au fost făcute eforturi substanțiale și astea se văd și directorii sunt încântați de ceea ce se întâmplă. Cei mai încântați, după părerea noastră, trebuie să fie elevii și părinții. Eu cred că se rezolvă, acum vine iarna, probabil din cauza problemei energetice, vor mai apărea căderi de centrale termice, dar astea nu sunt din punct de vedere financiar probleme deocarece se pot rezolva punctual și nu am avut niciodată probleme de alt ordin.
Rep.: Am înțeles. Noi am aflat ce era de aflat, așadar, vă mai rugăm să lansați un mesaj și un gând bun pentru copiii care vor începe școala la Turda și bineînțeles, pentru dascălii școlilor din Turda.
Cristian Matei: Numai gânduri bune pentru toată lumea și pentru copii și pentru dascăli. Toată lumea să respecte ceea ce este de respectat, toate legile care funcționează în acest moment în România, pentru a ne feri unul pe altul de o eventuală pandemie sau de un eventual alt val al pandemiei și părinții să fie înțelegători și să colaboreze mult mai mult cu dascălii și cu conducerea școlilor.
Rep.: Domnule primar, vă mulțumim foarte mult pentru timpul acordat și vă facem și o provocare în acest sens. Următorul interviu aș dori să-l facem cu dumneavoastră pe străzi, pe șantier, asta în funcție și de disponibilitatea dumneavoastră…
Cristian Matei: Accept din start și nu ar fi prima la care particip, poate dumneavoastră știți, poate nu știți, dar sunt convins că știți că eu foarte mult vizitez șantierele. Și după masa și seara, fiindcă în aceste ora când nu sunt neapărat muncitori pe șantier, se observă mai multe. Eu sunt foarte atent la protecția șantierelor și sunt foarte intransigent în acest sens. Am avut chiar săptămâna trecută o discuție cu firmele antreprenoare care lucrează în Turda și chiar i-am amenințat oarecum că le sistez lucrările dacă nu-și asigură protecția zonelor mai periculoase cu săpături, în general. Cu drag mă duc cu dumneavoastră oricând și oriunde. Într-adevăr, se lucrează în Turda, dar sunt și discuții, sunt oameni foarte încântați pentru faptul că orașul este viu și crește, se dezvoltă, sunt unii oameni supărați pentru disconfortul pe care-l putem crea într-un loc sau altul, dar trebuie să înțeleagă toată lumea că nu putem lucra secvențial. Nu pot să aștept, au venit foarte mulți bani la Turda, toate firmele antreprenoare lucrează. Nu pot să opresc trei firme, sau trei antreprenori care să stea până termină celalalt. Mai apar disfuncții, au fost două luni de concedii, iulie și august. Știți că în străinătate, în august, nu prea lucrează nimeni și aici a început să se acomodeze cu acel stil de lucru. A intervenit mărirea prețurilor, toate aceste lucruri sunt involuntare de voința noastră și duc la diverse disfuncții. Dar până la urmă, cu ședințele de rigoare, cu operativele din fiecare dimineață, cu certuri, cu tot ce preupune tot tacâmul acesta de șantiere deschise, o să le ducem la bun sfârșit. Vedeți că aproape săptămânal se termină câte o stradă și până la urmă, important este ce rămâne și se va vedea și faptul că Turda va corespunde principiului după care eu am pornit în momentul în care am devenit primar aici la Turda. Nici o stradă neasfaltată.
Rep.: Vă mulțumim foarte mult, toate cele bune, succes și spor în toate!
Cristian Matei.: Și eu vă mulțumesc!