Începând de luni, 10 februarie, Ziarul 21 vă va oferi o rubrică permanentă de consultanță psihologică, al cărui scop este promovarea sănătății mintale și oferirea de informații care pot contribui la dezvoltarea stării psihice de bine.
Psihoterapia constă într-o serie de tehnici care au ca scop tratarea sănătății mentale, emotionale. Psihoterapia ajută persoanele să înțeleagă care sunt factorii ce le determină stările și îi ajută să accepte punctele slabe, dar și cele forte. Dacă oamenii își pot identifica sentimentele și modalitatea în care percep viata, le este mai ușor să facă față situațiilor dificile
În acest scop, pentru început, vor fi publicate articole informative referitoare la tulburările mintale și de comportament (ex.: tulburări depresive, anxietăți, tulburări de comportament alimentar, adicții etc.), precum și la semnele de avertizare care pot duce la identificarea timpurie a acestora.
Ulterior ne vom concentra atenția asupra principalelor teme ale psihologiei pozitive, ramură a psihologiei care studiază ceea ce este benefic în experiența umană, trăsături și trăiri, cum ar fi spiritualitatea, dragostea, emoțiile pozitive, creativitatea, optimismul, rezistența sau apartenența la comunitate.
Nu în ultimul rând, avem ca obiectiv aducerea la cunoștința cititorilor a unor metode și tehnici de autoajutorare care pot fi folosite fără sprijinul unui profesionist din domeniul sănătății mintale pentru ameliorarea stării psihice, creșterea eficienței interpersonale și a productivității personale. Tehnicile de relaxare, de reeducare a respirației, de rezolvare eficientă a problemelor sau de dezvoltare a asertivității sunt doar câteva dintre acestea.
Ori de câte ori va fi posibil, vom particulariza subiectele abordate la situațiile pe care le parcurg copii și adolescenții.
În rândurile de mai sus au fost prezentate intențiile ziarului nostru. Bineînțeles, cititorii rubricii sunt rugați ca, începând cu momentul în care văd aceste rânduri, să ne comunice domeniile sau subiectele lor de interes, iar noi, în măsura în care competențele ne permit, ne vom strădui să răspundem solicitărilor.
Rubrica va fi întreținută de Marcel Nițan și Ioana-Larisa Nițan
Marcel este psiholog cu drept de liberă practică în psihologie clinică, psihologia transporturilor și psihologie aplicată în domeniul siguranței naționale, cu formări în consiliere focalizată pe soluții și în terapie cognitiv-comportamentală.
Larisa este studentă la Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și este preocupată de temele specifice copilăriei și adolescenței, precum și de relațiile pe care copiii și adolescenții le au cu părinții. Și ale părinților cu copiii …