Consiliul Concurenţei monitorizează piaţa carburanţilor şi investighează situaţiile în care preţurile au crescut foarte mult, fără a avea o justificare economică.
Anticiparea unui anumit preţ ce ar trebui practicat de către o companie şi anunţarea acestuia în piaţă poate intra sub incidenţa prevederilor Legii Concurenţei. Companiile trebuie să îşi stabilească în mod independent politica de preţuri, în funcţie de propria strategie şi de structura costurilor implicate de desfăşurarea activităţii, înţelegerile şi/sau acţiunile concertate referitoare la comportamentul pe piaţă fiind sancţionate de legislaţia în domeniu.
„Este o situaţie internaţională dificilă şi volatilă generată, în principal, de adoptarea măsurilor economice de combatere a agresiunii ruse în Ucraina. În acest context, noi veghem ca unele companii să nu profite de această situaţie, deoarece o eventuală creştere nejustificată a preţurilor poate conduce la sancţiuni”, a spus Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.
El a adăugat că „la majoritatea stațiilor de benzină prețurile nu sunt atât de mari”, iar oamenii au mai multe variante la dispoziție și nu sunt obligați să cumpere din locurile în care benzina e scumpă. „Nu trebuie să ne panicăm”, a adăugat el.
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a dat asigurări că informațiile privind posibila creștere bruscă a prețurilor la carburanți de până la 11 lei în perioada următoare sunt false. De asemenea, acesta a spus că a discutat și cu marii furnizori de combustibil din România și că există suficient în stocuri pentru a asigura livrările către clienți.
„Este complet nejustificat ceea ce se întâmplă. Nu putem vorbi de lipsă de benzină și de motorină în România la stațiile de alimentare cu carburant. Am discutat cu cei doi mari producători, Petrom și Rompetrol. Nu există niciun motiv să avem cozile acestea.
S-a creat o panică pe fondul unor prețuri care au apărut la niște benzinării de lângă granița româno-ungară. Acolo am văzut în poze un preț de 11 lei complet nejustificat. Românii trebuie să știe că în Ungaria guvernul a pus un plafon pe prețul benzinei și motorinei. Practic există o penurie de carburanți în țara vecină. Benzinăriile din țara vecină sunt deschise cu program, nu sunt deschise non-stop. Acest lucru probabil a început să influențeze prețurile la frontieră în benzinării independente.
Nu vorbim în România de astfel de prețuri, vorbim de prețurile normale și nu vorbim de lipsă de benzină și motorină.
Fac apel la români să nu stea la coadă că vor găsi benzină și motorină și mâine și poimâine și într-o săptămână și peste două săptămâni în benzinării. Nu este niciun motiv pentru a sta la coadă în această seară, noapte. Nu se va dubla prețul, nu va ajunge la 9 lei, nu va ajunge la 10 lei, nu va ajunge la 11 lei.
M-au sunat foarte mulți în această seară. Încerc să-i calmez pe toți.
„Suntem cu un război în Ucraina la frontieră, există foarte multe zvonuri, fake-news-uri. Este un război hibrid și ne putem aștepta ca în această perioadă să mai apară tot felul de zvonuri, așa cum a fost și cu valuta. Nu avem probleme nici cu carburanții, nici cu gazele naturale, nici cu aprovizionarea populației. România este o țară stabilă.
Organe de control ale statului român se duc peste benzinăriile care au ridicat nejustificat acest preț, pentru că au apărut în poze prețuri de 11 lei, de 9 lei, de 10 lei. Mi se pare că deja este o speculație iar speculațiile sunt aspru pedepsite, mai ales în situații de criză, cum suntem cu războiul la frontiera noastră apropiată.
Înclin să cred că s-a creat o psihoză în masă și de aceea am și ieșit și o să ies în continuare să spun că nu există absolut niciun motiv să stăm la coadă și să ne întoarcem în vremurile lui Ceaușescu când benzina și motorina era raționalizate și nu găseam benzină și motorină”, a declarat Virgil Popescu, ministrul Energiei.