Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) își exprimă indignarea față de lipsa de previzibilitate și coerență decizională a instituțiilor responsabile pentru acordarea de bilete studenților pentru transportul feroviar, în contextul începerii anului universitar și solicită clarificarea cu celeritate a cadrului legal, informarea de urgență a studenților în mod transparent și unitar și asigurarea prelungirii valabilității vizelor de călătorie până la 15 octombrie.
„În mod neașteptat, mai ales în perioada în care este recomandată evitarea aglomerării în spațiile universitare, în anul universitar 2020-2021, în plin context pandemic, CFR Călători nu a anunțat prelungirea valabilității vizelor din anul universitar 2019-2020 în primele zile ale noului an universitar, astfel cum s-a procedat în ultimii ani. Studenții vor dori să își vizeze legitimațiile în cât mai scurt timp, tocmai din cauza absenței acestei marje temporale, iar astfel se vor crea cozi în circumstanțe complet nedorite. De asemenea, studenții vor fi nevoiți să se deplaseze în centrul universitar pentru a-și viza legitimația fără a putea beneficia de bilet gratuit pentru a obține drepturile garantate prin lege, deoarece guvernanții nu au prioritizat aceste aspect” – arată ANOSR.
Reprezentanții Alianței spun că toate deplasările studenților, necesare asigurării respectării dreptului vizat, se vor realiza din resursele financiare proprii ale acestora. „Un drept nu poate fi considerat a fi respectat câtă vreme nu se asigură condiții rezonabile pentru exercitarea acestuia; astfel, cât timp legitimațiile nu vor fi vizate înainte de începerea noului an universitar, iar CFR Călători nu oferă o marjă suplimentară pentru valabilitatea vizei din anul universitar precedent, va exista mereu o perioadă de timp în care acest drept nu va putea fi respectat” – arată aceștia.
ANOSR reamintește lipsa de transparență din această perioadă, „mai ales că studenții nu au fost informați în mod oficial, în nici un fel, dacă se va prelungi sau nu valabilitatea vizelor”. De altfel, spun studenții, „chiar și unitățile de vânzare au oferit informații contradictorii și au utilizat practici contradictorii în centrele universitare din țară – de exemplu, dacă în București sau Arad, biletele gratuite pentru studenți se acordă acestora în continuare, în Iași, Constanța sau Cluj nu a existat această practică”.
„În cele din urmă, chiar și după multiple solicitări, nu există momentan nici o perspectivă de a recunoaște dreptul la călătorii gratuite în baza unei adeverințe în perioada stării de urgență/ alertă, chiar dacă acestea ar putea înlocui procedura uzuală de vizare sau procurare a legitimațiilor de transport. Iar, în final, într-o atitudine căreia nu îi găsim fundamentare, în data de 1 octombrie, Ministerul Transporturilor a pus în dezbatere publică modificarea Hotărârii Guvernului nr. 42/2017 care include și multiple aspecte pozitive pe care le apreciem, dar stabilește termenul final pentru consultare publică la data de 12 octombrie, în condițiile în care modificarea ar viza pentru anul 2020 prelungirea vizelor pentru anul universitar 2019-2020 de la 1 până pe 15 octombrie” – arată ANOSR.