Persoanele fizice sau juridice care acţionează în judecată Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) pentru accidente pe autostrăzi, provocate de animale, au mari şanse să câştige în instanţă despăgubiri din partea administratorului drumului.
Mulţi renunţă la astfel de demersuri juridice pentru că sunt de durată, implică costuri suplimentare şi nu întotdeauna soluţia instanţei este cea aşteptată.
Reprezentanţii unei firme private din Alba Iulia nu au renunţat, însă, la acest drept şi au acţionat în judecată CNAIR pentru a recupera prejudiciul cauzat de ciocnirea unei maşini cu un câine pe Autostrada A3.
Accidentul rutier a avut loc în 17 ianuarie 2019, iar, după mai bine de trei ani, pe data de 5 mai 2022, magistraţii Judecătoriei Alba Iulia au dat câştig de cauză persoanei juridice. Potrivit plângerii depusă în instanţă, doi angajaţi ai firmei din Alba se deplasau cu o maşină a societăţii, din Turda spre Floreşti, pe autostrada A3.
La kilometrul 15, în apropiere de Turda, un câine ciobănesc a sărit în faţa maşinii şi a fost lovit de autoturism. În urma impactului, animalul a decedat, iar maşina a fost avariată, fiind nevoie de o platformă pentru a o ridica de la faţa locului. Poliţiştii care au intervenit au stabilit că şoferul nu se face vinovat pentru producerea accidentului.
Proprietarul autoturismului a susţinut că vina aparţine în totalitate CNAIR, pentru că nu a luat toate măsurile necesare pentru a evita accidentul, respectiv nu s-a asigurat că gardurile de protecţie împiedică intrarea animalelor pe carosabil.
De cealaltă parte, reprezentanţii companiei de stat s-au apărat susţinând că în zona accidentului existau garduri de protecţie. Mai mult, au afirmat că existau şi indicatoare care avertizau şoferii de prezenţa animalelor în zonă. În final, Judecătoria Alba Iulia a stabilit că administratorul autostrăzii este în culpă şi trebuie să plătească daunele provocate maşinii de câinele intrat pe şosea.
„Admite cererea formulată de reclamantă în contradictoriu cu pârâta Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere, având ca obiect pretenţii. Obligă pârâta la plata către reclamantă a sumei de 4.724 lei, reprezentând despăgubiri”, se precizează în hotărârea Judecătoriei Alba Iulia din 5 mai 2022. Decizia primei instanţe poate fi contestată la Tribunalul Alba.