CAA – exemplu de bune practici pentru reușita de a se plasa printre primii cinci operatori din țară care au semnat contractele de finanțare europeană
La inițiativa Autorității de Management pentru Programul Operațional Infrastructură Mare, în data de 20.09.2018, a avut loc, la sediul Companiei de Apă Arieș din Turda, ședința de lucru a operatorilor din regiunea Nord-Vest privind proiectele de investiții cu finanțare europeană în infrastructura de apă și apă uzată.
În cadrul ședinței a fost analizat stadiul proiectelor de extindere și modernizare a infrastructurii de apă și apă uzată din regiunea NV, stadiul contractelor de sprijin pentru pregătirea aplicației de finanțare și a documentațiilor de atribuire pentru proiectele de dezvoltare a infrastructurii, s-au discutat problemele cu care se confruntă operatorii în ceea ce privește elaborarea aplicațiilor de finanțare dar și măsurile de urgentare a demersurilor privind aprobarea acestora.
La ședință au participat reprezentanți ai Autorității de Management (AM) pentru Programul Operațional Infrastructură Mare: Bogdan Chitescu – director general adjunct Direcţia Generală Programe Europene Infrastructură Mare (DGPEIM); Bogdan Teodorovici – director Direcția Gestionare Proiecte, Evaluare și Contractare Proiecte; Cristian Mărișteanu – director adjunct Direcția Gestionare Proiecte, Evaluare și Contractare proiecte; Andrei Chivu – director adjunct Direcția Monitorizare; Cătălin Gorgan- director Direcția Regională Infrastructură (DRI) Cluj-Napoca; Viorel Beșe – coordonator CMVT; Adela Olah – manager public DRI Cluj-Napoca. Reprezentanți ai operatorilor de apă și canalizare din regiunea de NV a țării prezenți la ședință: Mihai Iacob – director general adjunct Compania de Apă Someș; Ovidiu Gavra- director general Compania de Apă Oradea; Ioan Șandru, director general Aquabis Bistrița; Ioan Leitner – director general Apaserv Satu Mare; Ioan Cristea – șef unitate implementare proiecte europene Vital Maramureș. De asemenea, la eveniment a participat un reprezentant al Băncii Europene de Investiții (BEI), domnul Emmanuel Morel, cât și reprezentanți ai societăților specializate care asigură asistența tehnică în pregătirea aplicațiilor de finanțare.
În prezent, Compania de Apă Arieş S.A. implementează “Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în regiunea Turda – Câmpia Turzii, în perioada 2014-2020” co-finanţat din Fondul de Coeziune prin Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020. Cu o valoare de aproximativ 151,3 milioane Euro + TVA proiectul de investiții reprezintă o nouă etapă semnificativă în cadrul extinderii și modernizării infrastructurii de alimentare cu apă, colectare și evacuare ape uzate din Regiunea Turda – Câmpia Turzii, județul Cluj, continuând procesul investițional derulat prin POS Mediu 2007 – 2013.
Investițiile propuse prin contractul de finanțare vizează locuitorii din 13 unităţi administrativ-teritoriale, respectiv 2 municipii: Turda și Câmpia Turzii și 11 comune: Aiton, Călăraşi, Ciurila, Luna, Mihai Viteazu, Petreştii de Jos, Ploscoş, Sănduleşti, Tureni, Tritenii de Jos, Viişoara, toate făcând parte din Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară “Apa Văii Arieșului”. Prin intermediul activităților care vor fi derulate în cadrul acestui proiect Operatorul Regional Compania de Apă Arieș S.A. urmărește dezvoltarea infrastructurii de apă şi apă uzată în regiunea Turda-Câmpia Turzii în vederea asigurării unor servicii de înaltă calitate clienților săi.